Co robić, gdy brakuje w ulach pokarmu po zimie?

Czas zimy jest szczególnie trudny dla pszczół. Nie mają one możliwości uzupełniania zapasów, niewiele jest także narzędzi którymi dysponuje pszczelarz, by wspomóc swe rodziny pszczele. Często w minionych latach notowano utraty kolonii w wyniku śmierci głodowej. Zagłada następowała jeszcze zimą lub wczesną wiosną. 

Czytaj więcej

Produkty pszczele – pyłek pszczeli w praktyce

Mówi się, że pyłek pszczeli to prawdziwy superfood. Jest świetnym źródłem białka, minerałów, mikro- i makroelementów, enzymów i witamin (A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12). Ponadto zawiera kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę. Ogółem w pyłku zdefiniowano ponad 250 różnych korzystnych związków chemicznych.

Czytaj więcej

Stymulacja wiosennego rozwoju rodzin pszczelich

Po wyjątkowo ciepłym lutym nastała dość chłodna pogoda. Czy to przeszkadza pszczołom? Wydaje się, że warunki najgorsze nie są, choć i dalekie od optymalnych. Na plus zaliczyć należy fakt, że w prognozach nie ma wichur. Jest też dość słonecznie i sucho – to przyjemna dla wszystkich, także dla pszczół odmiana od okresów dżdżu z utrzymującą się bardzo wysoką wilgotnością względną powietrza. 

Czytaj więcej

Rozlewanie miodu - Mechaniczne napełnianie słoików miodem cz.3

Mechanizacja rozlewania miodu to zagadnienie bardzo ważne zwłaszcza w średnich i większych pasiekach. Wiąże się ze zdecydowanym podniesieniem efektywności pracy. To istotne zwłaszcza w kontekście kurczącego się dostępu do sezonowej siły roboczej oraz rosnących stawek jakie trzeba za świadczoną pomoc w gospodarstwie wypłacić pracownikom.

Czytaj więcej

Rozlewanie miodu - Odstojniki grawitacyjne do miodu cz.2

Najprostszą i z wielu względów najlepszą metodą napełniania słoików jest rozlew miodu do nich bezpośrednio z odstojników grawitacyjnych. Są to naczynia o zróżnicowanych pojemnościach. Miód w nich może być ogrzewany lub nie. Rola manualnego dozownika do miodu to tylko jedno z ich zastosowań. Oprócz możliwości dość wygodnego rozlania miodu w słoiki odstojniki grawitacyjne zapewnią mu także właściwą jakość handlową.

Czytaj więcej

Rośliny miododajne i pyłkodajne kwitnące latem

„Wspominaliśmy już o tym jak określić bazę pożytkową, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania rodziny pszczelej.  Pamiętajmy, że pszczelarstwo to nie tylko pasieka, dobrej jakości sprzęt czy miodobranie. To także zapewnienie swoi podopiecznym wystarczającego dostępu do pożywienia, co w obecnych czasach w dużej mierze spada na barki odpowiedzialnego pszczelarza.  

Czytaj więcej

Rozlewanie miodu - Jakie perspektywy ma sprzedaż detaliczna miodu? Cz.1

Jedną z czynności, z której większość pszczelarzy czerpie najmniej satysfakcji w gronie prac pasiecznych, jest napełnianie słoików miodem. Jest to proces monotonny, zabierający dużo czasu, który można by poświęcić na ciekawsze i bardziej produktywne zajęcia. Jednocześnie, to praca, którą wykonać po prostu trzeba. Istnieją możliwości jej przyspieszenia. Wybór jednej z nich dyktowany bywa ilością pozyskiwanego w gospodarstwie miodu. 

Czytaj więcej

Najlepsze pomysły na prezenty z okazji Dnia Babci i Dnia Dziadka

Już niedługo, 21 stycznia, będziemy obchodzić Dzień Babci a 22 stycznia Dzień Dziadka – to idealny moment na uhonorowanie dziadków, złożenie życzeń i powiedzenie im, jak są ważni. Warto z tej okazji przygotować dla babci i dziadka upominki. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na prezent, spójrz na poniższe zestawienie.

Czytaj więcej

Jak założyć pasiekę, cz. 11

W poprzedniej części cyklu [patrz:à https://lyson.com.pl/artykuly-pszczelarskie/2021/11/05/jak-zalozyc-pasieke-cz-10/] pisaliśmy o poprawnym oznakowaniu miodu przeznaczonego do sprzedaży, czyli wymogach prawnych etykiet [patrz: https://lyson.com.pl/module/iqitsearch/searchiqit?s=etykiety]. Zanim jednak pozyskasz miód z własnej pasieki, warto omówić jeszcze jeden aspekt związany z zakładaniem pasieki, a mianowicie określenie bazy pożytkowej.

Czytaj więcej

Jak założyć pasiekę, cz. 10

W poprzedniej części cyklu pisaliśmy o wymogach, jakie należy spełnić, aby sprzedawać miód i pozostałe produkty pszczele z własnej pasieki. W tym odcinku skupimy się na poprawnym oznakowaniu miodu, czyli na etykiecie – jakie informacje może zawierać, a jakich lepiej unikać, aby nie narazić się na problemy podczas ewentualnej kontroli.

Czytaj więcej

Jak założyć pasiekę, cz. 9

Z dzisiejszego wpisu dowiesz się, jakie wymogi należy spełnić, aby sprzedawać miód i pozostałe produkty pszczele z własnej pasieki. Jest to istotne zagadnienie, ponieważ aby otrzymać dofinansowanie m.in. do zakupu sprzętu pszczelarskiego w ramach Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa, pszczelarz musi wprowadzać produkty pszczele do obrotu handlowego zgodnie z prawem.

Czytaj więcej

Sygnalizator Roju

Każdy pszczelarz w swojej historii spotyka taki moment, gdy z pszczelarza musi zamienić się w myśliwego. Polowanie na własny rój i szukanie go na pobliskich drzewach, słupach i elewacjach potrafi nieraz spędzić sen z powiek niejednego miłośnika pszczół. Jak to nierzadko bywa, najprostsze rozwiązania często bywają na wyciągnięcie ręki. 

Czytaj więcej

Syrop dla pszczół – gotowe i sprawdzone rozwiązanie Cz. 2

W poprzedniej części artykułu przedstawione zostały najważniejsze zalety gotowych pokarmów płynnych do karmienia zimowego i stymulacji rozwoju pszczół. Jest ich wcale niemało, zatem warto zapoznać się z konkretnymi produktami. Szeroki ich wybór znaleźć można w ofercie handlowej firmy Łysoń, wiodącego polskiego i światowego dostawcy rozwiązań dla branży pszczelarskiej.

Czytaj więcej

Syrop dla pszczół – gotowe i sprawdzone rozwiązanie Cz. 1

Kończące się lato zwiastuje intensyfikację prac nad przygotowaniem rodzin pszczelich do zimowli i kolejnego sezonu. Jedną z najważniejszych jest zapewnienie owadom komfortu w zakresie stanu zapasów zimowych. Warto od razu także zaopatrzyć się w produkty, którymi będzie można wczesną wiosną stymulować rozwój pszczelich społeczności do szybszego rozwoju i wykorzystania majowych pożytków. Gotowe płynne pokarmy mają w obu tych zastosowaniach szereg zalet.

Czytaj więcej

Jak założyć pasiekę, cz. 8.

Jeśli planujesz założyć pasiekę, na pewno przyda Ci się wiedza dotycząca wymagań dotyczących pracowni pasiecznej. Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności (w tym przypadku miodu) spoczywa na podmiocie „prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze” (w tym przypadku pszczelarzu). 

Czytaj więcej

Jak założyć pasiekę, cz. 7.

Pierwsze miodobranie to bardzo emocjonujący moment i zapada w pamięć na długie lata, a nawet na zawsze. To wynagrodzenie za ciężką pracę i wszelkie trudy związane z założeniem pasieki i opieką nad pszczołami.

Czytaj więcej

Jak założyć pasiekę, cz. 6.

Mówi się, że ilu pszczelarzy, tyle sposobów gospodarki pasiecznej. Większość prac w pasiece jest uzależniona od przebiegu pogody i bazy pożytkowej (oraz wielu innych czynników, np. rasy czy linii pszczół), jednak można je ująć w pewien schemat postępowania – tak bardzo potrzebny w pierwszych sezonach po założeniu pasieki i dający poczucie bezpieczeństwa początkującemu pszczelarzowi.

Czytaj więcej

Jak założyć pasiekę, cz. 5.

Jeśli chcemy prowadzić własną pasiekę, to bez pszczół się nie obejdzie. Wielu adeptów pszczelarstwa zadaje pytanie – skąd wziąć pszczoły? Czy one same przylecą do mojego ula? Jaka jest szansa, że tak się zdarzy? Wyjaśniamy więc – taka sytuacja jest prawdopodobna, ale nie jest to najlepszy sposób na pozyskanie pszczół. Poza tym – szkoda czasu na czekanie.

Czytaj więcej

Jak założyć pasiekę, cz. 4.

Z poprzedniej części cyklu dowiedziałeś się, jaki sprzęt pszczelarski jest niezbędny, które koszty można odroczyć i ile trzeba wydać na założenie pasieki.

Czytaj więcej

Ciasto Apikand - jedno rozwiązanie wielu problemów! (Część 2)

W poprzedniej części artykułu, który ukazał się w czerwcowym numerze czasopisma Pszczelarz polski, zaprezentowane zostało ciasto Apikand. Zawarte tam informacje dotyczyły produktu w podstawowej formule, a więc bez dodatków. Okazuje się jednak, że pokarm ten stanowić może wyborną bazę do wprowadzania różnych modyfikacji. 

Czytaj więcej

Jak założyć pasiekę, cz. 3.

Jaki sprzęt pszczelarski jest potrzebny, aby założyć pasiekę oraz ile to będzie kosztowało? Z poprzedniej części cyklu dowiedziałeś się, na co zwrócić uwagę przy wyborze ula do swojej pasieki oraz która konstrukcja może okazać się dla Ciebie najlepsza. Tym razem omówimy sprzęt niezbędny w każdej pasiece. Dowiesz się, jakie akcesoria pszczelarskie będziesz musiał nabyć już na początku swojej przygody z pszczołami, a które zakupy możesz odroczyć.

Czytaj więcej

Ciasto Apikand - jedno rozwiązanie wielu problemów!

Każdy kolejny rok ostatnio niesie coraz to poważniejsze anomalie pogodowe. Pszczoły, podobnie jak i cała otaczająca je przyroda, są narażone na zmienność warunków w jakich przychodzi im się rozwijać. Te nagłe przejścia z dni ciepłych i słonecznych do nocnych mrozów, a także przedłużające się jesienie generują stres oraz prowadzą do zachowań owadów niebezpiecznych dla nich samych.

Czytaj więcej

Jak założyć pasiekę, cz. 2.

Z poprzedniej części cyklu dowiedziałeś się, że decyzja o założeniu pasieki powinna być dobrze przemyślana i należy do niej podejść z pełną odpowiedzialnością. Najlepiej zacząć od zdobywania wiedzy, a skoro trafiłeś na ten cykl, to znaczy, że stawiasz jeden z pierwszych kroków ku posiadaniu własnych uli. Tylko który ul wybrać? Jaki ul będzie najlepszy?

Czytaj więcej

Jak założyć pasiekę, cz. 1

Kandydaci na pszczelarzy podejmują decyzje o założeniu pasieki z różnych powodów. U niektórych są takie tradycje rodzinne i kontynuowanie ich przychodzi zupełnie naturalnie, u innych zainteresowanie pszczołami było przypadkowe, a jeszcze inni chcieliby pozyskiwać miód na własne potrzeby. Bywa, że pszczelarstwo jest upatrywane jako dobry biznes i założenie pasieki podyktowane jest względami ekonomicznymi. 

Czytaj więcej

Dozownik do kwasu mrówkowego i octowego – proste i pomocne rozwiązanie do wykorzystania w pasiece

Wraz z nastaniem września walka z warrozą wkracza w decydującą fazę. Z uli wybierany jest ostatni tegoroczny miód, gniazda ostatecznie układane są do zimowli. To dobry czas by ostatecznie rozprawić się z populacją dręcza ulowego, która osłabia pokolenie zimowej pszczoły. Warto też zabezpieczyć plastry wycofane z uli przed niszczycielskim działaniem motylicy. W obu tych przypadkach pomocny może się okazać dozownik 120 ml z oferty firmy Łysoń.

Czytaj więcej

Podkarmianie na jesień – dlaczego syrop gotowy jest lepszy od cukru?

Od ponad 100 lat do podkarmiania pszczół na zimę jest powszechnie wykorzystywany syrop przygotowywany na bazie cukru buraczanego. Oczywiście w zależności od tradycji pszczelarskiej przygotowuje się go w różnych proporcjach wagowych (cukier : woda) 1 : 1, 2 : 1, 3 : 2.

Czytaj więcej

Poprawne wykorzystanie ciasta przy wychowie matek i odkładów

Planując wychów matek we własnej pasiece, konieczne jest prawidłowe przygotowanie rodziny wychowującej już przed zimowlą oraz zaraz po pierwszym oblocie pszczół.

Czytaj więcej

Wykorzystanie ciasta w sytuacjach awaryjnych oraz kiedy dopajać pszczoły?

W ostatnich trzech latach dwa z nich cechowały się wystąpieniem długotrwałych przerw w pożytku, co bezpośrednio przeniosło się na ilość wychowywanego czerwiu i siłę rodzin. Wymusiło to na nas konieczność dokarmiania pszczół w lecie, tak aby matki nie przerywały czerwienia i rodziny nie osłabły.

Czytaj więcej

Dlaczego podkarmia się pszczoły na wiosnę i dlaczego najlepiej robić to przy pomocy ciasta?

Podkarmianie pszczół na przedwiośniu prowadzi się wtedy, gdy w gnieździe rodziny pszczelej jest zbyt mało zapasu pokarmu cukrowego zgromadzonego jeszcze przed zimowlą lub z powodu nietypowego zimowania zapasy te zostały wykorzystane zbyt szybko.

Czytaj więcej

Rola ciasta w karmieniu i stymulacji rozwoju pszczół – przegląd produktów z serii Apikand

Wczesna wiosna jest bardzo ważnym okresem dla pszczół. W tym czasie bardzo często przytrafiają się wahania pogody, dni podczas których pszczoły nie opuszczają uli i nie są w stanie same zdobyć pokarmu. Sytuacje takie zaburzają ich rozwój. Z kolei podczas karmienia rodzin pszczelich u schyłku lata pojawiają się rabunki. Oba te problemy związane z wiosennymi niedostatkami i karmieniem na zimę można rozwiązać przy pomocy tej samej grupy produktów – ciast dla pszczół.

Czytaj więcej

Zakarmianie podczas zimy i wiosny jako element strategii zwalczania groźnych chorób pszczół

Zimowla to okres trudny przede wszystkim z tego powodu, że niewiele jest form w jakich pszczelarz może pomóc rodzinie pszczelej, gdy coś nie idzie zgodnie z planem. W poprzednich latach dość nagminnym problemem były śmierci głodowe pszczół. Zagłada nadchodziła zimą lub wczesną wiosną nawet w tych pasiekach, gdzie zakarmianie przeprowadzone było zgodnie ze sprawdzonymi schematami.

Czytaj więcej

Jaki ul wybrać?

Dobry ul to podstawa. Wie o tym każdy hodowca pszczół, a przed wyborem, jaki typ ula wybrać stoi każdy adept pszczelarstwa. To bardzo ważna decyzja, bo w zależności od tego, na jaki rodzaj ula się zdecydujesz, to do niego będziesz musiał dopasować pozostałe wyposażenie, takie jak np. ramki, podkarmiaczki, kraty odgrodowe, beleczki odstępnikowe czy miodarkę.

Czytaj więcej

Co powinieneś wiedzieć przed zakupem miodarki?

Miodarka jest podstawowym urządzeniem w pasiece i jest niezastąpiona przy wydobywaniu miodu z plastrów. Przed wyborem odpowiedniego urządzenia do ekstrakcji miodu stanął każdy, kto zdecydował się hodować pszczoły.

Czytaj więcej

Pszczoła murarka w twoim sadzie i ogrodzie

Pszczoły samotnice, jak często określa się murarki ogrodowe, są pożytecznymi owadami, które pomagają w zapyleniu roślin w sadach i ogrodach. Są często stosowane w gospodarstwach towarowych, jednak nic nie stoi na przeszkodzie w zaproszeniu ich także do swojego ogródka. Poznajcie pszczoły samotnice, ich rozwój oraz dowiedzcie się, jak zbudować dla nich najlepsze schronienie. 

Czytaj więcej

Pozyskiwanie pyłku pszczelego krok po kroku

Pyłek pszczeli jest cenionym przez konsumentów produktem pszczelim, który jest trudniejszy w uzyskiwaniu niż miód. Jakie są metody jego poławiania i jakie narzędzia będą niezbędne? Dowiedz się, jak pozyskiwać pyłek pszczeli krok po kroku, jeśli jesteś początkującym bartnikiem.

Czytaj więcej

Propolis – poznaj jego najważniejsze właściwości i zastosowanie

Propolis, nazywany również kitem pszczelim, jest jednym z produktów wytwarzanych przez pszczoły, jednak preparaty z jego dodatkiem można spotkać w wielu aptekach, sklepach pszczelarskich oraz w drogeriach. Jakie są jego właściwości i kiedy warto go stosować? Czym naprawdę jest kit pszczeli?

Czytaj więcej

Przewożenie rodzin pszczelich

Przewożenie rodzin pszczelich może być konieczne w dwóch przypadkach – jeśli chcemy założyć pasiekę wędrowną lub gdy kupujemy pszczoły do gospodarstwa. Jak zadbać o ule i w jaki sposób transportować je na miejsce pożytku? Poznajcie podstawowe zalety i wady przenoszenia pszczół na nowe pożytki, metody transportu, zalecenia oraz przepisy, których należy bezwzględnie przestrzegać.

Czytaj więcej

Jak pobudzić czerwienie matki pszczelej?

Czerwienie matki pszczelej jest pożądanym efektem w wybranym czasie, gdy rodzina musi nabrać siły na wiosnę bądź przed zimowlą. Czy da się efektywnie wpłynąć na te procesy? Poznajcie stadia rozwojowe pszczoły, metody rozróżniania czerwiu i sposoby na pobudzenie matki pszczelej do składania większej ilości jajeczek.

Czytaj więcej

Jak sprzedawać więcej - podstawowe zagadnienia marketingowe dla pszczelarzy

Wielu pszczelarzy chciałoby zwiększyć popyt na swoje produkty. Niestety rynek nie zmienia się zbyt dynamicznie, pomimo promowania zdrowego stylu żywienia przez większość mediów. Niezależnie od tego warto zastosować kilka sprawdzonych metod, które dadzą szansę na poprawę wyników. Na czym polega marketing w pasiece? Jakie zagadnienia należy znać i jakie działania stosować, by mieć szansę prześcignąć konkurencję?

Czytaj więcej

Miodarka na miarę potrzeb

Trudno dziś wyobrazić sobie pasiekę bez funkcjonalnej miodarki. Taki sprzęt, wykonany w sposób spełniający wymogi prawne, ułatwia pracę przy pozyskiwaniu miodu. Jeśli jeszcze jest właściwie dostosowany do wielkości pasieki i innych stosowanych w pracowni pasiecznej rozwiązań, to wówczas w bardzo szybkim czasie i przy niewielkim nakładzie roboczogodzin możliwe jest uzyskanie dużych ilości miodu.

Czytaj więcej

Wosk pszczeli – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

Wosk pszczeli jest produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania miodu przez pszczoły, który wyróżnia się licznymi właściwościami zdrowotnymi, znajdując szerokie zastosowanie w kosmetyce czy lecznictwie. Jakie są składniki odżywcze i wykorzystanie wosku pszczelego? Poznaj wszystkie sekrety tego produktu!

Czytaj więcej

Ule z poliuretanu

Firma Łysoń, od lat na całym świecie kojarzona z produkcją uli styropianowych, wprowadza do swej oferty produkt wykonany z poliuretanu. Nie oznacza to w żadnym wypadku zerwania z wypracowanymi i udoskonalanymi na przestrzeni minionych dekad rozwiązaniami. Poliuretanowy 10 ramkowy ul wielkopolski ma stanowić uzupełnienie portfolio największego światowego producenta asortymentu pszczelarskiego.

Czytaj więcej

Ule z poliuretanu, drewniane czy styropianowe? Z czego buduje się najlepsze ule?

Na tak postawione pytanie nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Przede wszystkim istotny jest tu jego kontekst, a mówiąc ściślej, to w jaki sposób ule te mają być wykorzystywane i czego oczekuje sam pszczelarz. Na rynku dostępne są ule budowane z różnych materiałów i konstrukcje te mają zarówno zwolenników jak i przeciwników. Sprawdź właściwości poszczególnych uli, aby dobrać odpowiedni produkt do własnych wymagań i oczekiwań.

Czytaj więcej

Założenie pasieki krok po kroku

Posiadanie własnej pasieki staje się w Polsce coraz popularniejsze, przy czym część osób traktuje ją jako hobby, a druga rozważa wszystkie za i przeciw takiego biznesu. O czym należy wiedzieć, zanim zdecydujemy się na zostanie pszczelarzem? Od czego zacząć, by nie zniechęcić się już po roku, gdy pszczoły zaczną się osypywać bądź nie przeżyją zimy? 

Czytaj więcej

Sposoby wytapiania wosku

Wosk pozyskuje się w każdej pasiece. Jest on potrzebny do produkcji węzy. Bez względu na to, czy produkowana jest ona we własnym gospodarstwie i obieg wosku ma charakter zamknięty, czy też pasiecznik korzysta z usług zewnętrznego podmiotu, korzystnie finansowo jest mieć przynajmniej część surowca pochodzącą z własnych zasobów. 

Czytaj więcej

Fakty i mity na temat miodu dla pszczelarza i nie tylko

Patoka jest jedyną formą miodu nadającą się do spożycia. Osoby chore na cukrzycę i małe dzieci nie mogą spożywać produktów pszczelich. Miód płynny można dodawać do herbaty, smarować nim chleb i spożywać w dowolnej temperaturze. Słyszeliście już te hasła? Wiecie, które z nich są prawdziwe, a które są wyłącznie świetnymi chwytami marketingowymi lub przesądami podawanymi z ust do ust? 

Czytaj więcej

Jak powiększyć pasiekę i kiedy jest do tego najlepszy czas?

Powiększanie pasieki jest naturalną czynnością, która prowadzi do zwiększenia ilości pozyskiwanego miodu, a co za tym idzie również naszych zysków. Czerwiec jest najlepszym momentem, w którym można tego dokonać bądź uzupełniać straty zimowe, gdyż w rodzinach jest dużo czerwiu i młodej pszczoły. Jak można powiększyć pasiekę za pomocą odkładów i jakie są inne metody polecane dla początkujących bartników? Kiedy jeszcze zająć się tym zagadnieniem? Wiosną, latem, a może dopiero jesienią?

Czytaj więcej

Nowości w pszczelarstwie - poznaj innowacje, które ułatwią twoją pracę

Pszczelarstwo cały czas się rozwija – nowe urządzenia, innowacyjne technologie, a nawet drobne gadżety to tylko przykłady rozwiązań, które ułatwiają codzienną pracę w pasiece. Odstojniki, ramki do uli czy miodarki to urządzenia znane każdemu z nas – jakie są jednak nowości, o których jeszcze nie słyszeliście lub chcielibyście dowiedzieć się więcej? Jak poprowadzić pasiekę, by przynosiła jeszcze więcej dochodów?

Czytaj więcej

Odkłady pszczele - jak i kiedy tworzyć

Wykonywanie odkładów pszczelich w pasiekach w Polsce praktykowane jest od dekad. W związku z powszechnością tej czynności wykształciło się wiele sposobów jej wykonywania. Różne są także cele jakie przyświecają temu zabiegowi. Odkłady mogą mieć różne przeznaczenie, ale zazwyczaj ich wykonywanie ma bardzo ważne znaczenie w stosowanej gospodarce pasiecznej.

Czytaj więcej

Przegląd pszczół

Pszczoły wymagają regularnej opieki ze strony pasiecznika. Pozostawione same sobie będą chorować lub wyroją się. Jest także duża szansa, że nie przygotują dostatecznie dużych zapasów, aby mogły bezpiecznie przetrwać zimę. Kwestie regulacji wielkości gniazda i miodni, wentylacji czy ochrona przed zewnętrznymi zagrożeniami także odgrywają tu pewne znaczenie. 

Czytaj więcej
Produkt dodany do twojej listy produktów
Produkt dodany do porównania.