Miodarka na miarę potrzeb - o tym musisz wiedzieć

Trudno dziś wyobrazić sobie pasiekę bez funkcjonalnej miodarki. Taki sprzęt, wykonany w sposób spełniający wymogi prawne, ułatwia pracę przy pozyskiwaniu miodu. Jeśli jeszcze jest właściwie dostosowany do wielkości pasieki i innych stosowanych w pracowni pasiecznej rozwiązań, to wówczas w bardzo szybkim czasie i przy niewielkim nakładzie roboczogodzin możliwe jest uzyskanie dużych ilości miodu.

Czytaj więcej

Odstojniki na miód - tymczasowy magazyn

Odstojniki pełnią w pracowniach pasiecznych ważną rolę. Stanowią one tymczasowy magazyn na miód pozwalając mu przy okazji na grawitacyjne oczyszczenie się z woskowych drobinek, wyklaroewanie. Bardziej zaawansowane konstrukcje pozwalają na dodatkowe funkcje, takie jak dekrystalizacja krupca czy standaryzacja, a nawet kremowanie. W ofercie firmy Łysoń znajduje się szeroki katalog modeli odstojników. Najmniejsze mieszczą 30 l miodu, największe aż 2000 l. 

Czytaj więcej

Miodarki Minima Line firmy LYSON

Obok drobnego sprzętu pszczelarskiego, takiego jak zmiotka, dłuto czy podkurzacz, to właśnie miodarka stanowi niezbędne minimum, jeśli chcemy pozyskać miód ze swojej pasieki. Na rynku jest wiele różnych typów tego urządzenia – w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na rodzaj konstrukcji, czyli w jaki sposób ramki z miodem są ułożone w miodarce podczas wirowania (miodarki diagonalne, radialne, kasetowe). 

Czytaj więcej

Czym karmimy pszczoły

Naturalny pokarm węglowodanowy pszczół to miód. Wytwarzają go pszczoły z nektaru i spadzi. Nektar wydzielają kwiaty roślin by przywabić pszczoły, żeby te zapyliły kwiaty. W "interesie" roślin leży więc wytworzenie jak największej ilości nektaru, gdyż kwiaty obficie nektarujące będą chętniej odwiedzane przez pszczoły i zostaną lepiej zapylone. Zaś pszczoły zgromadzą więcej miodu i będą miały większe szanse przeżycia. 

Czytaj więcej

Ule styropianowe firmy Łysoń

Pszczele domy, czyli ule, to podstawowy i niezbędny produkt, w jaki zaopatruje się każdy pszczelarz. Dobry ul zapewnia rodzinie pszczelej idealne warunki do rozwoju, a pszczelarzowi umożliwia bezproblemowe wykonywanie niezbędnych zabiegów oraz odebranie produktów wytworzonych przez jego podopieczne.

Czytaj więcej

Jak karmimy pszczoły

Najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na wielkość produkcji zwierzęcej jest żywienie. W pszczelarstwie zależy od obfitości pożytków, z których korzystają pszczoły. Na dobrych, obfitych pożytkach pozyskamy więcej miodu i innych produktów pasiecznych. Mniejsze będzie zagrożenie chorobami, gdyż dobrze odżywione, będące w wysokiej kondycji pszczoły są odporne na większość patogenów. 

Czytaj więcej

Rasy pszczół miodnych w Polsce

W Polsce od lat istnieje kilka ras pszczół, które są popularne wśród różnorodnych pszczelarzy. Mowa tutaj o rasie środkowoeuropejskiej, kaukaskiej i kraińskiej. Jeśli zastanawiacie się nad tym, jaka rasa pszczół dla początkującego pszczelarza będzie najlepsza lub jak dopasować ją do pożytków, przeczytajcie koniecznie nasz artykuł! Od jej doboru często zależy powodzenie naszej pasieki i jej dynamiczny rozwój.

Czytaj więcej

Miód gryczany - właściwości, zastosowanie i przechowywanie

Miód gryczany bardzo łatwo rozpoznać wśród innych produktów pszczelich, gdyż wyróżnia się ciemnobrązowym kolorem i specyficznym zapachem biało-różowych kwiatów gryki kwitnących w lipcu i w sierpniu. Ze względu na swój specyficzny słodki smak pomieszany z nutą ostrości, miód gryczany przez jednych jest lubiany, a przez innych wręcz odwrotnie. Co ciekawe, jego krystalizacja przebiega powoli, a gdy do niej dojdzie, miód zamienia się w twarde i grube kryształy.

Czytaj więcej
Produkt dodany do twojej listy produktów
Produkt dodany do porównania.