Spirala grzejna stożkowa Ø200 mm
W32010
Urządzenie do dekrystalizacji oraz podgrzewania korpusów wielkopolskich, Ostrowskiej - 230V
W3012WL
Spirala dekrystalizacyjna Ø480 mm, 1600W
W3210_OL
Spirala dekrystalizacyjna Ø330 mm, 1000W
W3208_OL
Spirala dekrystalizacyjna Ø250 mm, 800W
W3207_OL
Urządzenie do dekrystalizacji oraz podgrzewania korpusów D, WL 12-ramkowy, LN, Apipol - 230V
W3012
Komora dekrystalizacyjna 490 l
W204100A
Komora dekrystalizacyjna 90 l
W204100
Spirala dekrystalizacyjna Ø330 mm 2x500W
W3208
Spirala dekrystalizacyjna Ø250 mm 2x400W
W3207
Spirala dekrystalizacyjna Ø480 mm 4x400W
W3210
Dekrystalizacja miodu
Dekrystalizatory do miodu w sklepie Łysoń
W naszej ofercie każdy bartnik znajdzie profesjonalny sprzęt przeznaczony do dekrystalizacji miodu. Pomimo tego, że krystalizacja jest naturalnym procesem, może ulec odwróceniu, dzięki czemu miód powróci do swojej płynnej postaci. Sam proces dekrystalizacji może jednak wpłynąć na późniejszą jakość miodu, dlatego należy wybrać wysokiej jakości sprzęt, bezpieczny dla produktu pszczelego. Wśród naszego asortymentu proponujemy spirale, komory do dekrystalizacji, jak i urządzenia przeznaczone do dalszych etapów, takie jak odstojnik nierdzewny o różnej pojemności. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą naszych produktów.
Krystalizacja i dekrystalizacja miodu
Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, które zachodzi w każdym naturalnym miodzie, zależnie od pożytku z jakiego został wyprodukowany i stopnia dojrzałości. Pomimo tego, że nie zmienia ona właściwości odżywczych, to konsumenci często wolą płynną formę nazywaną patoką, zamiast skrystalizowanego krupca. Z tego powodu często stosuje się proces dekrystalizacji miodu, popularny przy konfekcjonowaniu go z opakowań zbiorczych. Produkt pszczeli podgrzany do temperatury ok. 50 stopni C maksymalnie przez 2 doby wraca do pierwotnej formy. Ważne jest to, by używać profesjonalnych urządzeń takich jak dekrystalizatory do miodu, gdyż w przypadku niewłaściwie przeprowadzonych procesów, znacznie maleje zawartość enzymów i następuje denaturacja białka.
Wybierz najlepszy dekrystalizator do miodu
Produkty oferowane w naszym sklepie są wyprodukowane z wysokiej jakości materiałów, takich jak stal nierdzewna czy kwasoodporna, które gwarantują długotrwałe użytkowanie ich w pracowniach pszczelarskich. Do wyboru mamy całe podgrzewacze korpusów, spirale dekrystalizacyjne czy komory o różnorodnej pojemności. Każde z urządzeń warto dobrać do własnych potrzeb oraz wielkości pasieki i jej przeznaczenia. Pogrzewacz korpusów znajdzie wszechstronne zastosowanie w każdej pasiece, a spirala jest wkładana do pojemnika, w którym następuje proces dekrystalizacji w zakresie 1-96 godzin. Każde z naszych urządzeń posiada szereg funkcji, które docenią profesjonalni pszczelarze – od płynnej regulacji temperatury, przez ciekłokrystaliczne wyświetlacze, aż po zabezpieczenia przed przegrzaniem miodu.