
Jak sprzedawać więcej - podstawowe zagadnienia marketingowe dla pszczelarzy
Wielu pszczelarzy chciałoby zwiększyć popyt na swoje produkty. Niestety rynek nie zmienia się zbyt dynamicznie, pomimo promowania zdrowego stylu żywienia przez większość mediów. Niezależnie od tego warto zastosować kilka sprawdzonych metod, które dadzą szansę na poprawę wyników. Na czym polega marketing w pasiece? Jakie zagadnienia należy znać i jakie działania stosować, by mieć szansę prześcignąć konkurencję?
Czytaj więcej
Miodarka na miarę potrzeb
Trudno dziś wyobrazić sobie pasiekę bez funkcjonalnej miodarki. Taki sprzęt, wykonany w sposób spełniający wymogi prawne, ułatwia pracę przy pozyskiwaniu miodu. Jeśli jeszcze jest właściwie dostosowany do wielkości pasieki i innych stosowanych w pracowni pasiecznej rozwiązań, to wówczas w bardzo szybkim czasie i przy niewielkim nakładzie roboczogodzin możliwe jest uzyskanie dużych ilości miodu.
Czytaj więcej
Wosk pszczeli – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce
Wosk pszczeli jest produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania miodu przez pszczoły, który wyróżnia się licznymi właściwościami zdrowotnymi, znajdując szerokie zastosowanie w kosmetyce czy lecznictwie. Jakie są składniki odżywcze i wykorzystanie wosku pszczelego? Poznaj wszystkie sekrety tego produktu!
Czytaj więcej
Ule z poliuretanu
Firma Łysoń, od lat na całym świecie kojarzona z produkcją uli styropianowych, wprowadza do swej oferty produkt wykonany z poliuretanu. Nie oznacza to w żadnym wypadku zerwania z wypracowanymi i udoskonalanymi na przestrzeni minionych dekad rozwiązaniami. Poliuretanowy 10 ramkowy ul wielkopolski ma stanowić uzupełnienie portfolio największego światowego producenta asortymentu pszczelarskiego.
Czytaj więcej
Ule z poliuretanu, drewniane czy styropianowe? Z czego buduje się najlepsze ule?
Na tak postawione pytanie nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Przede wszystkim istotny jest tu jego kontekst, a mówiąc ściślej, to w jaki sposób ule te mają być wykorzystywane i czego oczekuje sam pszczelarz. Na rynku dostępne są ule budowane z różnych materiałów i konstrukcje te mają zarówno zwolenników jak i przeciwników. Sprawdź właściwości poszczególnych uli, aby dobrać odpowiedni produkt do własnych wymagań i oczekiwań.
Czytaj więcej
Założenie pasieki krok po kroku
Posiadanie własnej pasieki staje się w Polsce coraz popularniejsze, przy czym część osób traktuje ją jako hobby, a druga rozważa wszystkie za i przeciw takiego biznesu. O czym należy wiedzieć, zanim zdecydujemy się na zostanie pszczelarzem? Od czego zacząć, by nie zniechęcić się już po roku, gdy pszczoły zaczną się osypywać bądź nie przeżyją zimy?
Czytaj więcej
Sposoby wytapiania wosku
Wosk pozyskuje się w każdej pasiece. Jest on potrzebny do produkcji węzy. Bez względu na to, czy produkowana jest ona we własnym gospodarstwie i obieg wosku ma charakter zamknięty, czy też pasiecznik korzysta z usług zewnętrznego podmiotu, korzystnie finansowo jest mieć przynajmniej część surowca pochodzącą z własnych zasobów.
Czytaj więcej
Fakty i mity na temat miodu dla pszczelarza i nie tylko
Patoka jest jedyną formą miodu nadającą się do spożycia. Osoby chore na cukrzycę i małe dzieci nie mogą spożywać produktów pszczelich. Miód płynny można dodawać do herbaty, smarować nim chleb i spożywać w dowolnej temperaturze. Słyszeliście już te hasła? Wiecie, które z nich są prawdziwe, a które są wyłącznie świetnymi chwytami marketingowymi lub przesądami podawanymi z ust do ust?
Czytaj więcej
Jak powiększyć pasiekę i kiedy jest do tego najlepszy czas?
Powiększanie pasieki jest naturalną czynnością, która prowadzi do zwiększenia ilości pozyskiwanego miodu, a co za tym idzie również naszych zysków. Czerwiec jest najlepszym momentem, w którym można tego dokonać bądź uzupełniać straty zimowe, gdyż w rodzinach jest dużo czerwiu i młodej pszczoły. Jak można powiększyć pasiekę za pomocą odkładów i jakie są inne metody polecane dla początkujących bartników? Kiedy jeszcze zająć się tym zagadnieniem? Wiosną, latem, a może dopiero jesienią?
Czytaj więcej
Nowości w pszczelarstwie - poznaj innowacje, które ułatwią twoją pracę
Pszczelarstwo cały czas się rozwija – nowe urządzenia, innowacyjne technologie, a nawet drobne gadżety to tylko przykłady rozwiązań, które ułatwiają codzienną pracę w pasiece. Odstojniki, ramki do uli czy miodarki to urządzenia znane każdemu z nas – jakie są jednak nowości, o których jeszcze nie słyszeliście lub chcielibyście dowiedzieć się więcej? Jak poprowadzić pasiekę, by przynosiła jeszcze więcej dochodów?
Czytaj więcej
Odkłady pszczele - jak i kiedy tworzyć
Wykonywanie odkładów pszczelich w pasiekach w Polsce praktykowane jest od dekad. W związku z powszechnością tej czynności wykształciło się wiele sposobów jej wykonywania. Różne są także cele jakie przyświecają temu zabiegowi. Odkłady mogą mieć różne przeznaczenie, ale zazwyczaj ich wykonywanie ma bardzo ważne znaczenie w stosowanej gospodarce pasiecznej.
Czytaj więcej
Przegląd pszczół
Pszczoły wymagają regularnej opieki ze strony pasiecznika. Pozostawione same sobie będą chorować lub wyroją się. Jest także duża szansa, że nie przygotują dostatecznie dużych zapasów, aby mogły bezpiecznie przetrwać zimę. Kwestie regulacji wielkości gniazda i miodni, wentylacji czy ochrona przed zewnętrznymi zagrożeniami także odgrywają tu pewne znaczenie.
Czytaj więcej
Pierwsze miodobranie krok po kroku
U każdego pszczelarza nadchodzi czas, gdy może w końcu zwieńczyć miesiące swojej ciężkiej pracy miodobraniem, które należy przeprowadzić w określonych miesiącach, z zachowaniem odpowiednim procedur. Czy wiesz jak zaplanować wszystkie czynności i jaki sprzęt będzie niezbędny? Dowiedz się, co zrobić, by wszystko przebiegło po twojej myśli, dając ci litry pięknego i pysznego miodu.
Czytaj więcej
Co wpływa na wielkość produkcji pasiecznej - jak pozyskać więcej miodu
W naszej pracy najwięcej uwagi zwracamy na czynniki związane z bezpośrednią obsługą rodzin pszczelich i pozyskiwaniem ich produktów, o czym w dużej mierze decyduje techniczne wyposażenie pasieki i pracowni. To ważne elementy, gdyż to one wpływają na wydajność naszej pracy i komfort życia pszczół, przez co pośrednio wpływają na wielkość produkcji pasiecznej.
Czytaj więcej
Pyłek pszczeli w życiu pszczół i pszczelarza
Pyłek pszczeli to naturalny produkt, który powstaje po przyniesieniu przez pszczoły do ula pyłku kwiatowego i zmieszaniu go z innymi składnikami. Jakie jest jednak jego zastosowanie i czy ma lepsze właściwości zdrowotne niż miód? Na czym polega pozyskiwanie pyłku pszczelego i co powinien o nim wiedzieć każdy pszczelarz?
Czytaj więcej
Jak i kiedy wymieniamy matki pszczele - podmiana matki pszczelej
Obserwowana w ostatnich latach poprawa jakości pogłowia w naszych pasiekach to zjawisko bardzo korzystne. Zarówno my jak i nasi sąsiedzi zapominamy, że pszczoły mogą być niebezpieczne. Standardem staje się nie tylko obsługa rodzin pszczelich w luźnym, przewiewnym ubraniu, ale też zapraszanie do pasiek dzieci i młodzieży w celach edukacyjnych.
Czytaj więcej
Metoda gospodarki oraz rasa i linia pszczół dla miejskiej pasieki
Pogłowie pszczół w pasiece powinno być przystosowane do warunków pożytkowych w jakich gospodarujemy, oraz do kierunku produkcji. Biorąc to pod uwagę łatwo ustalimy, jaka rasa i linia pszczół powinna być użytkowana w pasiece stacjonującej w środowisku miejskim. Cechy pszczół użytkowanych w takiej pasiece na pewno będą przydatne w każdej innej.
Czytaj więcej
Ciasto dla pszczół – pokarm o wielu zastosowaniach
Istnieje kilka sposób na przeprowadzenie zakarmiania zimowego pszczół. To samo dotyczy ich wiosennej stymulacji. Można wykorzystywać do tego celu rozmaite produkty. Opcją pewną i bezpieczną jest zakarmianie pszczół ciastem. Pokarm ten ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że pod wieloma względami jest uniwersalny.
Czytaj więcej
Miodarka na miarę potrzeb - o tym musisz wiedzieć
Trudno dziś wyobrazić sobie pasiekę bez funkcjonalnej miodarki. Taki sprzęt, wykonany w sposób spełniający wymogi prawne, ułatwia pracę przy pozyskiwaniu miodu. Jeśli jeszcze jest właściwie dostosowany do wielkości pasieki i innych stosowanych w pracowni pasiecznej rozwiązań, to wówczas w bardzo szybkim czasie i przy niewielkim nakładzie roboczogodzin możliwe jest uzyskanie dużych ilości miodu.
Czytaj więcej
Odstojniki na miód - tymczasowy magazyn
Odstojniki pełnią w pracowniach pasiecznych ważną rolę. Stanowią one tymczasowy magazyn na miód pozwalając mu przy okazji na grawitacyjne oczyszczenie się z woskowych drobinek, wyklaroewanie. Bardziej zaawansowane konstrukcje pozwalają na dodatkowe funkcje, takie jak dekrystalizacja krupca czy standaryzacja, a nawet kremowanie. W ofercie firmy Łysoń znajduje się szeroki katalog modeli odstojników. Najmniejsze mieszczą 30 l miodu, największe aż 2000 l.
Czytaj więcej
Miodarki Minima Line firmy LYSON
Obok drobnego sprzętu pszczelarskiego, takiego jak zmiotka, dłuto czy podkurzacz, to właśnie miodarka stanowi niezbędne minimum, jeśli chcemy pozyskać miód ze swojej pasieki. Na rynku jest wiele różnych typów tego urządzenia – w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na rodzaj konstrukcji, czyli w jaki sposób ramki z miodem są ułożone w miodarce podczas wirowania (miodarki diagonalne, radialne, kasetowe).
Czytaj więcej
Czym karmimy pszczoły
Naturalny pokarm węglowodanowy pszczół to miód. Wytwarzają go pszczoły z nektaru i spadzi. Nektar wydzielają kwiaty roślin by przywabić pszczoły, żeby te zapyliły kwiaty. W "interesie" roślin leży więc wytworzenie jak największej ilości nektaru, gdyż kwiaty obficie nektarujące będą chętniej odwiedzane przez pszczoły i zostaną lepiej zapylone. Zaś pszczoły zgromadzą więcej miodu i będą miały większe szanse przeżycia.
Czytaj więcej
Ule styropianowe firmy Łysoń
Pszczele domy, czyli ule, to podstawowy i niezbędny produkt, w jaki zaopatruje się każdy pszczelarz. Dobry ul zapewnia rodzinie pszczelej idealne warunki do rozwoju, a pszczelarzowi umożliwia bezproblemowe wykonywanie niezbędnych zabiegów oraz odebranie produktów wytworzonych przez jego podopieczne.
Czytaj więcej
Jak karmimy pszczoły
Najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na wielkość produkcji zwierzęcej jest żywienie. W pszczelarstwie zależy od obfitości pożytków, z których korzystają pszczoły. Na dobrych, obfitych pożytkach pozyskamy więcej miodu i innych produktów pasiecznych. Mniejsze będzie zagrożenie chorobami, gdyż dobrze odżywione, będące w wysokiej kondycji pszczoły są odporne na większość patogenów.
Czytaj więcej
Rasy pszczół miodnych w Polsce
W Polsce od lat istnieje kilka ras pszczół, które są popularne wśród różnorodnych pszczelarzy. Mowa tutaj o rasie środkowoeuropejskiej, kaukaskiej i kraińskiej. Jeśli zastanawiacie się nad tym, jaka rasa pszczół dla początkującego pszczelarza będzie najlepsza lub jak dopasować ją do pożytków, przeczytajcie koniecznie nasz artykuł! Od jej doboru często zależy powodzenie naszej pasieki i jej dynamiczny rozwój.
Czytaj więcej
Miód gryczany - właściwości, zastosowanie i przechowywanie
Miód gryczany bardzo łatwo rozpoznać wśród innych produktów pszczelich, gdyż wyróżnia się ciemnobrązowym kolorem i specyficznym zapachem biało-różowych kwiatów gryki kwitnących w lipcu i w sierpniu. Ze względu na swój specyficzny słodki smak pomieszany z nutą ostrości, miód gryczany przez jednych jest lubiany, a przez innych wręcz odwrotnie. Co ciekawe, jego krystalizacja przebiega powoli, a gdy do niej dojdzie, miód zamienia się w twarde i grube kryształy.
Czytaj więcej