Pierwsze miodobranie krok po kroku
U każdego pszczelarza nadchodzi czas, gdy może w końcu zwieńczyć miesiące swojej ciężkiej pracy miodobraniem, które należy przeprowadzić w określonych miesiącach, z zachowaniem odpowiednim procedur. Czy wiesz jak zaplanować wszystkie czynności i jaki sprzęt będzie niezbędny? Dowiedz się, co zrobić, by wszystko przebiegło po twojej myśli, dając ci litry pięknego i pysznego miodu.
Czytaj więcejCo wpływa na wielkość produkcji pasiecznej - jak pozyskać więcej miodu
W naszej pracy najwięcej uwagi zwracamy na czynniki związane z bezpośrednią obsługą rodzin pszczelich i pozyskiwaniem ich produktów, o czym w dużej mierze decyduje techniczne wyposażenie pasieki i pracowni. To ważne elementy, gdyż to one wpływają na wydajność naszej pracy i komfort życia pszczół, przez co pośrednio wpływają na wielkość produkcji pasiecznej.
Czytaj więcejPyłek pszczeli w życiu pszczół i pszczelarza
Pyłek pszczeli to naturalny produkt, który powstaje po przyniesieniu przez pszczoły do ula pyłku kwiatowego i zmieszaniu go z innymi składnikami. Jakie jest jednak jego zastosowanie i czy ma lepsze właściwości zdrowotne niż miód? Na czym polega pozyskiwanie pyłku pszczelego i co powinien o nim wiedzieć każdy pszczelarz?
Czytaj więcejJak i kiedy wymieniamy matki pszczele - podmiana matki pszczelej
Obserwowana w ostatnich latach poprawa jakości pogłowia w naszych pasiekach to zjawisko bardzo korzystne. Zarówno my jak i nasi sąsiedzi zapominamy, że pszczoły mogą być niebezpieczne. Standardem staje się nie tylko obsługa rodzin pszczelich w luźnym, przewiewnym ubraniu, ale też zapraszanie do pasiek dzieci i młodzieży w celach edukacyjnych.
Czytaj więcejMetoda gospodarki oraz rasa i linia pszczół dla miejskiej pasieki
Pogłowie pszczół w pasiece powinno być przystosowane do warunków pożytkowych w jakich gospodarujemy, oraz do kierunku produkcji. Biorąc to pod uwagę łatwo ustalimy, jaka rasa i linia pszczół powinna być użytkowana w pasiece stacjonującej w środowisku miejskim. Cechy pszczół użytkowanych w takiej pasiece na pewno będą przydatne w każdej innej.
Czytaj więcejCiasto dla pszczół – pokarm o wielu zastosowaniach
Istnieje kilka sposób na przeprowadzenie zakarmiania zimowego pszczół. To samo dotyczy ich wiosennej stymulacji. Można wykorzystywać do tego celu rozmaite produkty. Opcją pewną i bezpieczną jest zakarmianie pszczół ciastem. Pokarm ten ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że pod wieloma względami jest uniwersalny.
Czytaj więcejMiodarka na miarę potrzeb - o tym musisz wiedzieć
Trudno dziś wyobrazić sobie pasiekę bez funkcjonalnej miodarki. Taki sprzęt, wykonany w sposób spełniający wymogi prawne, ułatwia pracę przy pozyskiwaniu miodu. Jeśli jeszcze jest właściwie dostosowany do wielkości pasieki i innych stosowanych w pracowni pasiecznej rozwiązań, to wówczas w bardzo szybkim czasie i przy niewielkim nakładzie roboczogodzin możliwe jest uzyskanie dużych ilości miodu.
Czytaj więcejOdstojniki na miód - tymczasowy magazyn
Odstojniki pełnią w pracowniach pasiecznych ważną rolę. Stanowią one tymczasowy magazyn na miód pozwalając mu przy okazji na grawitacyjne oczyszczenie się z woskowych drobinek, wyklaroewanie. Bardziej zaawansowane konstrukcje pozwalają na dodatkowe funkcje, takie jak dekrystalizacja krupca czy standaryzacja, a nawet kremowanie. W ofercie firmy Łysoń znajduje się szeroki katalog modeli odstojników. Najmniejsze mieszczą 30 l miodu, największe aż 2000 l.
Czytaj więcejMiodarki Minima Line firmy LYSON
Obok drobnego sprzętu pszczelarskiego, takiego jak zmiotka, dłuto czy podkurzacz, to właśnie miodarka stanowi niezbędne minimum, jeśli chcemy pozyskać miód ze swojej pasieki. Na rynku jest wiele różnych typów tego urządzenia – w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na rodzaj konstrukcji, czyli w jaki sposób ramki z miodem są ułożone w miodarce podczas wirowania (miodarki diagonalne, radialne, kasetowe).
Czytaj więcejCzym karmimy pszczoły
Naturalny pokarm węglowodanowy pszczół to miód. Wytwarzają go pszczoły z nektaru i spadzi. Nektar wydzielają kwiaty roślin by przywabić pszczoły, żeby te zapyliły kwiaty. W "interesie" roślin leży więc wytworzenie jak największej ilości nektaru, gdyż kwiaty obficie nektarujące będą chętniej odwiedzane przez pszczoły i zostaną lepiej zapylone. Zaś pszczoły zgromadzą więcej miodu i będą miały większe szanse przeżycia.
Czytaj więcejUle styropianowe firmy Łysoń
Pszczele domy, czyli ule, to podstawowy i niezbędny produkt, w jaki zaopatruje się każdy pszczelarz. Dobry ul zapewnia rodzinie pszczelej idealne warunki do rozwoju, a pszczelarzowi umożliwia bezproblemowe wykonywanie niezbędnych zabiegów oraz odebranie produktów wytworzonych przez jego podopieczne.
Czytaj więcejJak karmimy pszczoły
Najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na wielkość produkcji zwierzęcej jest żywienie. W pszczelarstwie zależy od obfitości pożytków, z których korzystają pszczoły. Na dobrych, obfitych pożytkach pozyskamy więcej miodu i innych produktów pasiecznych. Mniejsze będzie zagrożenie chorobami, gdyż dobrze odżywione, będące w wysokiej kondycji pszczoły są odporne na większość patogenów.
Czytaj więcejRasy pszczół miodnych w Polsce
W Polsce od lat istnieje kilka ras pszczół, które są popularne wśród różnorodnych pszczelarzy. Mowa tutaj o rasie środkowoeuropejskiej, kaukaskiej i kraińskiej. Jeśli zastanawiacie się nad tym, jaka rasa pszczół dla początkującego pszczelarza będzie najlepsza lub jak dopasować ją do pożytków, przeczytajcie koniecznie nasz artykuł! Od jej doboru często zależy powodzenie naszej pasieki i jej dynamiczny rozwój.
Czytaj więcejMiód gryczany - właściwości, zastosowanie i przechowywanie
Miód gryczany bardzo łatwo rozpoznać wśród innych produktów pszczelich, gdyż wyróżnia się ciemnobrązowym kolorem i specyficznym zapachem biało-różowych kwiatów gryki kwitnących w lipcu i w sierpniu. Ze względu na swój specyficzny słodki smak pomieszany z nutą ostrości, miód gryczany przez jednych jest lubiany, a przez innych wręcz odwrotnie. Co ciekawe, jego krystalizacja przebiega powoli, a gdy do niej dojdzie, miód zamienia się w twarde i grube kryształy.
Czytaj więcej