Ciasto Apikand - jedno rozwiązanie wielu problemów!
Każdy kolejny rok ostatnio niesie coraz to poważniejsze anomalie pogodowe. Pszczoły, podobnie jak i cała otaczająca je przyroda, są narażone na zmienność warunków w jakich przychodzi im się rozwijać. Te nagłe przejścia z dni ciepłych i słonecznych do nocnych mrozów, a także przedłużające się jesienie generują stres oraz prowadzą do zachowań owadów niebezpiecznych dla nich samych.
Czytaj więcejJak założyć pasiekę, cz. 2.
Z poprzedniej części cyklu dowiedziałeś się, że decyzja o założeniu pasieki powinna być dobrze przemyślana i należy do niej podejść z pełną odpowiedzialnością. Najlepiej zacząć od zdobywania wiedzy, a skoro trafiłeś na ten cykl, to znaczy, że stawiasz jeden z pierwszych kroków ku posiadaniu własnych uli. Tylko który ul wybrać? Jaki ul będzie najlepszy?
Czytaj więcejJak założyć pasiekę, cz. 1
Kandydaci na pszczelarzy podejmują decyzje o założeniu pasieki z różnych powodów. U niektórych są takie tradycje rodzinne i kontynuowanie ich przychodzi zupełnie naturalnie, u innych zainteresowanie pszczołami było przypadkowe, a jeszcze inni chcieliby pozyskiwać miód na własne potrzeby. Bywa, że pszczelarstwo jest upatrywane jako dobry biznes i założenie pasieki podyktowane jest względami ekonomicznymi.
Czytaj więcejDozownik do kwasu mrówkowego i octowego – proste i pomocne rozwiązanie do wykorzystania w pasiece
Wraz z nastaniem września walka z warrozą wkracza w decydującą fazę. Z uli wybierany jest ostatni tegoroczny miód, gniazda ostatecznie układane są do zimowli. To dobry czas by ostatecznie rozprawić się z populacją dręcza ulowego, która osłabia pokolenie zimowej pszczoły. Warto też zabezpieczyć plastry wycofane z uli przed niszczycielskim działaniem motylicy. W obu tych przypadkach pomocny może się okazać dozownik 120 ml z oferty firmy Łysoń.
Czytaj więcejPodkarmianie na jesień – dlaczego syrop gotowy jest lepszy od cukru?
Od ponad 100 lat do podkarmiania pszczół na zimę jest powszechnie wykorzystywany syrop przygotowywany na bazie cukru buraczanego. Oczywiście w zależności od tradycji pszczelarskiej przygotowuje się go w różnych proporcjach wagowych (cukier : woda) 1 : 1, 2 : 1, 3 : 2.
Czytaj więcejWykorzystanie ciasta w sytuacjach awaryjnych oraz kiedy dopajać pszczoły?
W ostatnich trzech latach dwa z nich cechowały się wystąpieniem długotrwałych przerw w pożytku, co bezpośrednio przeniosło się na ilość wychowywanego czerwiu i siłę rodzin. Wymusiło to na nas konieczność dokarmiania pszczół w lecie, tak aby matki nie przerywały czerwienia i rodziny nie osłabły.
Czytaj więcejDlaczego podkarmia się pszczoły na wiosnę i dlaczego najlepiej robić to przy pomocy ciasta?
Podkarmianie pszczół na przedwiośniu prowadzi się wtedy, gdy w gnieździe rodziny pszczelej jest zbyt mało zapasu pokarmu cukrowego zgromadzonego jeszcze przed zimowlą lub z powodu nietypowego zimowania zapasy te zostały wykorzystane zbyt szybko.
Czytaj więcejRola ciasta w karmieniu i stymulacji rozwoju pszczół – przegląd produktów z serii Apikand
Wczesna wiosna jest bardzo ważnym okresem dla pszczół. W tym czasie bardzo często przytrafiają się wahania pogody, dni podczas których pszczoły nie opuszczają uli i nie są w stanie same zdobyć pokarmu. Sytuacje takie zaburzają ich rozwój. Z kolei podczas karmienia rodzin pszczelich u schyłku lata pojawiają się rabunki. Oba te problemy związane z wiosennymi niedostatkami i karmieniem na zimę można rozwiązać przy pomocy tej samej grupy produktów – ciast dla pszczół.
Czytaj więcejW TYM ROKU PASIEKA GRA Z WOŚP!
Wydawnictwo Pasieka z ogromną radością przekazuje na licytację dla WOŚP unikatowe książki!
Zakarmianie podczas zimy i wiosny jako element strategii zwalczania groźnych chorób pszczół
Zimowla to okres trudny przede wszystkim z tego powodu, że niewiele jest form w jakich pszczelarz może pomóc rodzinie pszczelej, gdy coś nie idzie zgodnie z planem. W poprzednich latach dość nagminnym problemem były śmierci głodowe pszczół. Zagłada nadchodziła zimą lub wczesną wiosną nawet w tych pasiekach, gdzie zakarmianie przeprowadzone było zgodnie ze sprawdzonymi schematami.
Czytaj więcejJaki ul wybrać?
Dobry ul to podstawa. Wie o tym każdy hodowca pszczół, a przed wyborem, jaki typ ula wybrać stoi każdy adept pszczelarstwa. To bardzo ważna decyzja, bo w zależności od tego, na jaki rodzaj ula się zdecydujesz, to do niego będziesz musiał dopasować pozostałe wyposażenie, takie jak np. ramki, podkarmiaczki, kraty odgrodowe, beleczki odstępnikowe czy miodarkę.
Czytaj więcejPszczoła murarka w twoim sadzie i ogrodzie
Pszczoły samotnice, jak często określa się murarki ogrodowe, są pożytecznymi owadami, które pomagają w zapyleniu roślin w sadach i ogrodach. Są często stosowane w gospodarstwach towarowych, jednak nic nie stoi na przeszkodzie w zaproszeniu ich także do swojego ogródka. Poznajcie pszczoły samotnice, ich rozwój oraz dowiedzcie się, jak zbudować dla nich najlepsze schronienie.
Czytaj więcejPozyskiwanie pyłku pszczelego krok po kroku
Pyłek pszczeli jest cenionym przez konsumentów produktem pszczelim, który jest trudniejszy w uzyskiwaniu niż miód. Jakie są metody jego poławiania i jakie narzędzia będą niezbędne? Dowiedz się, jak pozyskiwać pyłek pszczeli krok po kroku, jeśli jesteś początkującym bartnikiem.
Czytaj więcejPropolis – poznaj jego najważniejsze właściwości i zastosowanie
Propolis, nazywany również kitem pszczelim, jest jednym z produktów wytwarzanych przez pszczoły, jednak preparaty z jego dodatkiem można spotkać w wielu aptekach, sklepach pszczelarskich oraz w drogeriach. Jakie są jego właściwości i kiedy warto go stosować? Czym naprawdę jest kit pszczeli?
Czytaj więcejNOWA LINIA MIODAREK BASIC
Wyróżniają się kompaktowymi wymiarami jak również łatwą obsługą
Przewożenie rodzin pszczelich
Przewożenie rodzin pszczelich może być konieczne w dwóch przypadkach – jeśli chcemy założyć pasiekę wędrowną lub gdy kupujemy pszczoły do gospodarstwa. Jak zadbać o ule i w jaki sposób transportować je na miejsce pożytku? Poznajcie podstawowe zalety i wady przenoszenia pszczół na nowe pożytki, metody transportu, zalecenia oraz przepisy, których należy bezwzględnie przestrzegać.
Czytaj więcejJak pobudzić czerwienie matki pszczelej?
Czerwienie matki pszczelej jest pożądanym efektem w wybranym czasie, gdy rodzina musi nabrać siły na wiosnę bądź przed zimowlą. Czy da się efektywnie wpłynąć na te procesy? Poznajcie stadia rozwojowe pszczoły, metody rozróżniania czerwiu i sposoby na pobudzenie matki pszczelej do składania większej ilości jajeczek.
Czytaj więcejJak sprzedawać więcej - podstawowe zagadnienia marketingowe dla pszczelarzy
Wielu pszczelarzy chciałoby zwiększyć popyt na swoje produkty. Niestety rynek nie zmienia się zbyt dynamicznie, pomimo promowania zdrowego stylu żywienia przez większość mediów. Niezależnie od tego warto zastosować kilka sprawdzonych metod, które dadzą szansę na poprawę wyników. Na czym polega marketing w pasiece? Jakie zagadnienia należy znać i jakie działania stosować, by mieć szansę prześcignąć konkurencję?
Czytaj więcejMiodarka na miarę potrzeb
Trudno dziś wyobrazić sobie pasiekę bez funkcjonalnej miodarki. Taki sprzęt, wykonany w sposób spełniający wymogi prawne, ułatwia pracę przy pozyskiwaniu miodu. Jeśli jeszcze jest właściwie dostosowany do wielkości pasieki i innych stosowanych w pracowni pasiecznej rozwiązań, to wówczas w bardzo szybkim czasie i przy niewielkim nakładzie roboczogodzin możliwe jest uzyskanie dużych ilości miodu.
Czytaj więcejWosk pszczeli – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce
Wosk pszczeli jest produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania miodu przez pszczoły, który wyróżnia się licznymi właściwościami zdrowotnymi, znajdując szerokie zastosowanie w kosmetyce czy lecznictwie. Jakie są składniki odżywcze i wykorzystanie wosku pszczelego? Poznaj wszystkie sekrety tego produktu!
Czytaj więcejUle z poliuretanu
Firma Łysoń, od lat na całym świecie kojarzona z produkcją uli styropianowych, wprowadza do swej oferty produkt wykonany z poliuretanu. Nie oznacza to w żadnym wypadku zerwania z wypracowanymi i udoskonalanymi na przestrzeni minionych dekad rozwiązaniami. Poliuretanowy 10 ramkowy ul wielkopolski ma stanowić uzupełnienie portfolio największego światowego producenta asortymentu pszczelarskiego.
Czytaj więcejUle z poliuretanu, drewniane czy styropianowe? Z czego buduje się najlepsze ule?
Na tak postawione pytanie nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Przede wszystkim istotny jest tu jego kontekst, a mówiąc ściślej, to w jaki sposób ule te mają być wykorzystywane i czego oczekuje sam pszczelarz. Na rynku dostępne są ule budowane z różnych materiałów i konstrukcje te mają zarówno zwolenników jak i przeciwników. Sprawdź właściwości poszczególnych uli, aby dobrać odpowiedni produkt do własnych wymagań i oczekiwań.
Czytaj więcejZałożenie pasieki krok po kroku
Posiadanie własnej pasieki staje się w Polsce coraz popularniejsze, przy czym część osób traktuje ją jako hobby, a druga rozważa wszystkie za i przeciw takiego biznesu. O czym należy wiedzieć, zanim zdecydujemy się na zostanie pszczelarzem? Od czego zacząć, by nie zniechęcić się już po roku, gdy pszczoły zaczną się osypywać bądź nie przeżyją zimy?
Czytaj więcejSposoby wytapiania wosku
Wosk pozyskuje się w każdej pasiece. Jest on potrzebny do produkcji węzy. Bez względu na to, czy produkowana jest ona we własnym gospodarstwie i obieg wosku ma charakter zamknięty, czy też pasiecznik korzysta z usług zewnętrznego podmiotu, korzystnie finansowo jest mieć przynajmniej część surowca pochodzącą z własnych zasobów.
Czytaj więcejFakty i mity na temat miodu dla pszczelarza i nie tylko
Patoka jest jedyną formą miodu nadającą się do spożycia. Osoby chore na cukrzycę i małe dzieci nie mogą spożywać produktów pszczelich. Miód płynny można dodawać do herbaty, smarować nim chleb i spożywać w dowolnej temperaturze. Słyszeliście już te hasła? Wiecie, które z nich są prawdziwe, a które są wyłącznie świetnymi chwytami marketingowymi lub przesądami podawanymi z ust do ust?
Czytaj więcejJak powiększyć pasiekę i kiedy jest do tego najlepszy czas?
Powiększanie pasieki jest naturalną czynnością, która prowadzi do zwiększenia ilości pozyskiwanego miodu, a co za tym idzie również naszych zysków. Czerwiec jest najlepszym momentem, w którym można tego dokonać bądź uzupełniać straty zimowe, gdyż w rodzinach jest dużo czerwiu i młodej pszczoły. Jak można powiększyć pasiekę za pomocą odkładów i jakie są inne metody polecane dla początkujących bartników? Kiedy jeszcze zająć się tym zagadnieniem? Wiosną, latem, a może dopiero jesienią?
Czytaj więcejNowości w pszczelarstwie - poznaj innowacje, które ułatwią twoją pracę
Pszczelarstwo cały czas się rozwija – nowe urządzenia, innowacyjne technologie, a nawet drobne gadżety to tylko przykłady rozwiązań, które ułatwiają codzienną pracę w pasiece. Odstojniki, ramki do uli czy miodarki to urządzenia znane każdemu z nas – jakie są jednak nowości, o których jeszcze nie słyszeliście lub chcielibyście dowiedzieć się więcej? Jak poprowadzić pasiekę, by przynosiła jeszcze więcej dochodów?
Czytaj więcejOdkłady pszczele - jak i kiedy tworzyć
Wykonywanie odkładów pszczelich w pasiekach w Polsce praktykowane jest od dekad. W związku z powszechnością tej czynności wykształciło się wiele sposobów jej wykonywania. Różne są także cele jakie przyświecają temu zabiegowi. Odkłady mogą mieć różne przeznaczenie, ale zazwyczaj ich wykonywanie ma bardzo ważne znaczenie w stosowanej gospodarce pasiecznej.
Czytaj więcejPrzegląd pszczół
Pszczoły wymagają regularnej opieki ze strony pasiecznika. Pozostawione same sobie będą chorować lub wyroją się. Jest także duża szansa, że nie przygotują dostatecznie dużych zapasów, aby mogły bezpiecznie przetrwać zimę. Kwestie regulacji wielkości gniazda i miodni, wentylacji czy ochrona przed zewnętrznymi zagrożeniami także odgrywają tu pewne znaczenie.
Czytaj więcejPierwsze miodobranie krok po kroku
U każdego pszczelarza nadchodzi czas, gdy może w końcu zwieńczyć miesiące swojej ciężkiej pracy miodobraniem, które należy przeprowadzić w określonych miesiącach, z zachowaniem odpowiednim procedur. Czy wiesz jak zaplanować wszystkie czynności i jaki sprzęt będzie niezbędny? Dowiedz się, co zrobić, by wszystko przebiegło po twojej myśli, dając ci litry pięknego i pysznego miodu.
Czytaj więcej