Jak karmimy pszczoły

Zimowe zakarmianie

Najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na wielkość produkcji zwierzęcej jest żywienie. W pszczelarstwie zależy od obfitości pożytków, z których korzystają pszczoły. Na dobrych, obfitych pożytkach pozyskamy więcej miodu i innych produktów pasiecznych. Mniejsze będzie zagrożenie chorobami, gdyż dobrze odżywione, będące w wysokiej kondycji pszczoły są odporne na większość patogenów. Pasiekę korzystającą z dobrych pożytków omijają też inne niekorzystne zjawiska, jak nastrój rojowy czy rabunki.

Czytaj dalej Jak karmimy pszczoły

Ule korpusowe w twojej pasiece – podstawowe informacje

Ule korpusowe w Twojej pasiece

Jednym z najpopularniejszych typów uliule korpusowe, które mają charakterystyczną budowę i szereg zalet. Każdy z nich ma jednak swój typ, który należy dopasować do wielkości pasieki i kierunku jej rozwoju. Jaki ul korpusowy będzie najlepszy do pasieki towarowej, a jaki lepiej sprawdzi się w pasiece amatorskiej? Poznajcie ich podstawowe różnice oraz przypomnijcie sobie wiedzę na temat budowy ula, którą powinien posiąść każdy aspirujący bartnik.

Czytaj dalej Ule korpusowe w twojej pasiece – podstawowe informacje

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Rasy pszczół miodnych w Polsce

W Polsce od lat istnieje kilka ras pszczół, które są popularne wśród różnorodnych pszczelarzy. Mowa tutaj o rasie środkowoeuropejskiej, kaukaskiej i kraińskiej. Jeśli zastanawiacie się nad tym, jaka rasa pszczół dla początkującego pszczelarza będzie najlepsza lub jak dopasować ją do pożytków, przeczytajcie koniecznie nasz artykuł! Od jej doboru często zależy powodzenie naszej pasieki i jej dynamiczny rozwój.

Czytaj dalej Rasy pszczół miodnych w Polsce

Miód gryczany – właściwości, zastosowanie i przechowywanie

Miód gryczany

Miód gryczany bardzo łatwo rozpoznać wśród innych produktów pszczelich, gdyż wyróżnia się ciemnobrązowym kolorem i specyficznym zapachem biało-różowych kwiatów gryki kwitnących w lipcu i w sierpniu. Ze względu na swój specyficzny słodki smak pomieszany z nutą ostrości, miód gryczany przez jednych jest lubiany, a przez innych wręcz odwrotnie. Co ciekawe, jego krystalizacja przebiega powoli, a gdy do niej dojdzie, miód zamienia się w twarde i grube kryształy.

Czytaj dalej Miód gryczany – właściwości, zastosowanie i przechowywanie

Rodzaje pszczół – królowa, robotnice i trutnie

Rodzaje pszczół

Pszczoły nigdy nie działają w pojedynkę, i jak wie każdy bartnik, tworzą bardzo interesującą społeczność, która jest wysoce zorganizowana i posiada swoje niezwykłe zwyczaje. Co wiesz na temat pszczół? Czy umiesz rozróżnić ich rodzaje i najważniejsze funkcje? Dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o rodzinie pszczelej!

Czytaj dalej Rodzaje pszczół – królowa, robotnice i trutnie

Rozmiary ramek pszczelich oraz węzy – co powinieneś o nich wiedzieć?

Rozmiary ramek pszczelich i węzy

W hodowli pszczół każdy detal ma znaczenie, gdyż nieprawidłowo dobrane ramki czy węzy sprawią, że pszczoły nie będą w stanie prawidłowo budować plastry. Jeśli dodatkowo planujemy przenosić rodzinę lub aktualne ramki uległy zniszczeniu, będziemy musieli szybko zorientować się, jaki rozmiar będzie pasował do naszej pasieki.

Czytaj dalej Rozmiary ramek pszczelich oraz węzy – co powinieneś o nich wiedzieć?