Jak skutecznie stymulować wiosenny rozwój rodzin pszczelich?

Gdy słońce wędruje wyżej nad horyzontem, a powietrze rozgrzeje się do kilkunastu stopni, rozpoczyna się spektakl miły sercu każdego opiekuna pszczół. Główny oblot wiosenny rozbudza nadzieje na wysokie zbiory miodu. Przygotowanie pszczół do wykorzystania dobrodziejstw natury, do gromadzenia miodu, jest szalenie istotne. Jeśli to się nie uda, kolejna szansa na udany sezon nadarzy się dopiero za rok.

Czytaj dalej Jak skutecznie stymulować wiosenny rozwój rodzin pszczelich?

Czy warto stosować gotowy syrop?

Schyłek lata to bardzo ważny czas w kontekście przygotowania rodzin pszczelich do zimowli i następującego po niej sezonu produkcji miodu. Szczególnie ważne jest zapewnienie owadom dostatecznych ilości zapasów zimowych. Można je zbudować w oparciu o gotowe, płynne pokarmy węglowodanowe. Także wczesną wiosną dają one możliwość stymulowania rozwoju pszczelich społeczności do szybszego rozwoju w celu wykorzystania pożytków towarowych, które w maju pojawiają się na terenie całej Polski. Wydaje się, że gotowe płynne pokarmy mają w obu tych zastosowaniach szereg zalet. Czy warto po nie sięgać?

Czytaj dalej Czy warto stosować gotowy syrop?

Co robić, gdy brakuje w ulach pokarmu po zimie?

Czas zimy jest szczególnie trudny dla pszczół. Nie mają one możliwości uzupełniania zapasów, niewiele jest także narzędzi którymi dysponuje pszczelarz, by wspomóc swe rodziny pszczele. Często w minionych latach notowano utraty kolonii w wyniku śmierci głodowej. Zagłada następowała jeszcze zimą lub wczesną wiosną. Rok 2022 także przygotował dla pszczelarzy niespodziankę. Po stosunkowo ciepłym, pogodnym marcu, który dał silny bodziec do rozwoju pszczół i większego zużycia zgromadzonych w ulach zapasów pokarmu, początek kwietnia przyniósł ochłodzenie i obfite opady śniegu. Co robić w takiej sytuacji? Najpierw zastanówmy się jakie czynniki determinują wykorzystanie pokarmu przez owady zimą.

Czytaj dalej Co robić, gdy brakuje w ulach pokarmu po zimie?

Produkty pszczele – pyłek pszczeli w praktyce

Mówi się, że pyłek pszczeli to prawdziwy superfood. Jest świetnym źródłem białka, minerałów, mikro- i makroelementów, enzymów i witamin (A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12). Ponadto zawiera kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę. Ogółem w pyłku zdefiniowano ponad 250 różnych korzystnych związków chemicznych.

Czytaj dalej Produkty pszczele – pyłek pszczeli w praktyce

Stymulacja wiosennego rozwoju rodzin pszczelich

Po wyjątkowo ciepłym lutym nastała dość chłodna pogoda. Czy to przeszkadza pszczołom? Wydaje się, że warunki najgorsze nie są, choć i dalekie od optymalnych. Na plus zaliczyć należy fakt, że w prognozach nie ma wichur. Jest też dość słonecznie i sucho – to przyjemna dla wszystkich, także dla pszczół odmiana od okresów dżdżu z utrzymującą się bardzo wysoką wilgotnością względną powietrza. Martwić może jednak fakt, że wychów wiosennych pokoleń już się rozpoczął w ulach, a  obecnie panujące warunki nie pozwalają owadom ani na loty po wodę czy pyłek, ani na rozluźnienie kłębów w celu przeniesienia pokarmu z odległych plastrów bliżej czerwiu. O oblotach młodej pszczoły czy oczyszczających nie ma nawet co wspominać. Mimo wszystko, wyścig z czasem już trwa, a nagrodą w nim są obfite miodobrania w miesiącach wiosennych i letnich. Jak zatem pomóc pszczołom zbudować odpowiedni potencjał? Spróbujmy przeanalizować dostępne narzędzia.

Czytaj dalej Stymulacja wiosennego rozwoju rodzin pszczelich

Rozlewanie miodu – Mechaniczne napełnianie słoików miodem cz.3

Mechanizacja rozlewania miodu to zagadnienie bardzo ważne zwłaszcza w średnich i większych pasiekach. Wiąże się ze zdecydowanym podniesieniem efektywności pracy. To istotne zwłaszcza w kontekście kurczącego się dostępu do sezonowej siły roboczej oraz rosnących stawek jakie trzeba za świadczoną pomoc w gospodarstwie wypłacić pracownikom.

Czytaj dalej Rozlewanie miodu – Mechaniczne napełnianie słoików miodem cz.3

Rozlewanie miodu – Odstojniki grawitacyjne do miodu cz.2

Najprostszą i z wielu względów najlepszą metodą napełniania słoików jest rozlew miodu do nich bezpośrednio z odstojników grawitacyjnych. Są to naczynia o zróżnicowanych pojemnościach. Miód w nich może być ogrzewany lub nie. Rola manualnego dozownika do miodu to tylko jedno z ich zastosowań. Oprócz możliwości dość wygodnego rozlania miodu w słoiki odstojniki grawitacyjne zapewnią mu także właściwą jakość handlową.

Czytaj dalej Rozlewanie miodu – Odstojniki grawitacyjne do miodu cz.2

Rośliny miododajne i pyłkodajne kwitnące latem

„Wspominaliśmy już o tym jak określić bazę pożytkową, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania rodziny pszczelej.  Pamiętajmy, że pszczelarstwo to nie tylko pasieka, dobrej jakości sprzęt czy miodobranie. To także zapewnienie swoi podopiecznym wystarczającego dostępu do pożywienia, co w obecnych czasach w dużej mierze spada na barki odpowiedzialnego pszczelarza.  W dzisiejszym wpisie skupimy się na roślinach miododajnych i pyłkodajnych kwitnących latem, które zagwarantują naszym pszczołom wartościowy pokarm, będący tym samym sprawdzonym przepisem na owocne miodobranie.”

Czytaj dalej Rośliny miododajne i pyłkodajne kwitnące latem

Rozlewanie miodu – Jakie perspektywy ma sprzedaż detaliczna miodu? Cz.1

Jedną z czynności, z której większość pszczelarzy czerpie najmniej satysfakcji w gronie prac pasiecznych, jest napełnianie słoików miodem. Jest to proces monotonny, zabierający dużo czasu, który można by poświęcić na ciekawsze i bardziej produktywne zajęcia. Jednocześnie, to praca, którą wykonać po prostu trzeba. Istnieją możliwości jej przyspieszenia. Wybór jednej z nich dyktowany bywa ilością pozyskiwanego w gospodarstwie miodu. Dzięki temu relacja poniesionych nakładów inwestycyjnych do osiąganych co sezon korzyści będzie zadowalająca.

Czytaj dalej Rozlewanie miodu – Jakie perspektywy ma sprzedaż detaliczna miodu? Cz.1