Wszyscy znamy wiele cennych informacji o miodzie – w końcu stanowi on główny produkt w każdej pasiece. Bartnicy pozyskują jednak także inne dary natury wytwarzane przez pszczoły, do których należą mleczko, pyłek, pierzga i propolis. Zachodzą między nimi subtelne różnice zarówno pod kątem składu chemicznego, jak i właściwości zdrowotnych oraz kosmetycznych. Co warto wiedzieć o tych drogocennych produktach pochodzenia pszczelego?
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły i przynoszony do ula, częściowo przetworzony, stanowiący pożywienie owadów. To bardzo zróżnicowany produkt roślinny, bogaty w substancje biologiczne.
Pyłek pszczeli w lecznictwie
Pyłek pszczeli posiada aż 200 substancji odżywczych, o których pisaliśmy więcej we wcześniejszym tekście TUTAJ. Jest uznawany za jedną z substancji, które poprawiają odporność immunologiczną, psychiczną i fizyczną na szkodliwy wpływ środowiska. Dodatkowo stosuje się go niekiedy u osób cierpiących na nowotwór szyjki macicy poddanych radioterapii, w celu zwiększenia ilości czerwonych krwinek, poziomu hemoglobiny i witaminy E. Pyłek pszczeli zażywa się w razie potrzeby wyrównania poziomu soli mineralnych, aminokwasów i witamin w organizmie oraz jako substancję detoksykacyjną.
Oczywiście, by przyniósł on wymierne korzyści, konieczna jest prawidłowa obróbka pyłku pszczelego w pasiece. Należy go odpowiednio wysuszyć w wialni bądź użyć mniejszej suszarki do pyłku.
Ten produkt pszczeli wzmacnia także apetyt i reguluje przemianę materii. Działa antyalergicznie, antydepresyjnie i antybiotycznie. Będzie idealny jako naturalny środek leczniczy dla osób cierpiących na depresję, stany nerwowe i z problemami z koncentracją. Cenną właściwością tego produktu pochodzenia pszczelego jest także działanie przeciwmiażdżycowe. Pomaga również leczyć nadciśnienie, obniżać cholesterol i poprawiać wzrok.
Pyłek pszczeli w kosmetyce
Pyłek pszczeli jest stosowany do produkcji balsamów, maseczek, odżywek, toników, kremów czy szamponów, zazwyczaj pod postacią ekstraktu. Kosmetyki z tym składnikiem działają odnawiająco, tonizują skórę, wygładzają zmarszczki, nawilżają skórę i włosy oraz likwidują rozszerzone naczynia krwionośne.
Jak przyjmować pyłek pszczeli?
Najpopularniejsze sposoby to mieszanie go z miodem bądź z produktami spożywczymi o słodkim smaku, takimi jak sok czy dżem. Podczas łączenia go z innymi substancjami powinno się zachować proporcje w zakresie 1:1 do 1:4. Pyłek powinien być maksymalnie rozdrobniony, by organizm lepiej przyswoił jego właściwości. Profilaktycznie przyjmujemy go 3 razy dziennie na ok. godziny przed posiłkiem w okresie kilku miesięcy w porze zwiększonych zachorowań. Dorośli 20 gramów, w razie leczenia do 40 g dziennie, a dzieci 10-15 gramów dziennie (od 3 do 12 roku życia).
Mleczko pszczele
Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół, która powstaje u robotnic w okresie pełnienia roli karmicielek. Odżywia się nimi larwy w trzech pierwszych dniach życia, wyjątek stanowi jedynie królowa, dla której jest to jedyny pokarm znacznie wydłużający jej długość życia. W 66% składa się ono z wody, w 15% z cukrów, a w 13% z aminokwasów, reszta składników to tzw. lipidy.
Lecznicze działanie mleczka pszczelego
Mleczko pszczele jest produktem świetnie przyswajalnym, o wysokiej wartości odżywczej. Do jego głównych zalet należy zapobieganie odwapnieniu kości po ciężkich złamaniach, przyspieszenie odbudowy tkanek miękkich, skrócenie czasu leczenia oparzeń i ran. Zażywa się go również po to, by usunąć zmęczenie, poprawić samopoczucie i koncentrację. Pomaga w razie wyczerpania fizycznego i na tle nerwowym, podczas bezsenności, depresji czy lękach. Poleca się go w przypadku przebycia ciężkich chorób, niedokrwistości z niedoboru żelaza, a także przy zapaleniu dróg żółciowych, trzustki, żył czy zaburzeniu krzepnięcia krwi. Mleczko pszczele poprawia również przemianę materii i wzmacnia układ krwionośny.
Mleczko pszczele w kosmetologii
Mleczko pszczele spowalnia starzenie się skóry, poprawia jej metabolizm i jest stosowane jako dodatek kremów, emulsji czy balsamów do wszelkich rodzajów skóry. Pomaga ono w regeneracji naskórka, zmniejszając wydzielanie łoju. Kosmetyki z mleczkiem pszczelim wykazują właściwości nawilżające, poprawiające gładkość skóry. Dodatkowo działają przeciwłojotokowo oraz poprawiają kondycję włosów i skóry.
Jak spożywać mleczko pszczele?
Można je mieszać z miodem bądź przyjmować pod postacią tabletek i innych suplementów. Profilaktycznie powinno się je zażywać w ilości 25-100 mg dziennie, a leczniczo podwójną dawkę w trzech porcjach. Świeży produkt stosujemy jedynie pod język, najlepiej rano na czczo.
Pierzga pszczela
Pierzga pszczela (nazywana również chlebem pszczelim) jest wytwarzana z pyłku kwiatowego, który został przyniesiony do ula przez robotnice. Pszczoły powlekają go dojrzałym miodem i woskiem, wywołując procesy fermentacyjne. W ten sposób powstaje pierzga, która w porównaniu do pyłku zawiera o 60% więcej cukrów prostych oraz o 12% mniej białka.
Lecznicze właściwości pierzgi pszczelej
Jest ona doskonała w leczeniu cukrzycy, w stanach wyczerpania, niedokrwistości, chorób jelit, wykazując silne działania antybiotyczne (silniejsze od pyłku). Podnosi ona również ogólną odporność organizmu, pomaga uporać się ze stresem i bezsennością. Pierzga pszczela wspomaga koncentrację, pamięć i korzystnie oddziałuje na wzrok. Stosuje się ją również w leczeniu chorób wątroby i układu krążenia. Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i regulujące poziom cholesterolu. Po pierzgę pszczelą powinny sięgnąć osoby z łuszczycą.
Pierzga pszczela w kosmetologii
Pierzga pszczela jest również wykorzystywana w kosmetologii, podobnie jak inne produkty pszczele eliminuje zmarszczki i rozstępy. Kremy, balsamy i maści z pierzgą uelastyczniają skórę, wygładzają i nawilżają, zapewniając młodszy wygląd. Jest ona również spotykana w szamponach o działaniu przeciwłupieżowym oraz zapobiegającym wypadaniu włosów.
Jak stosować pierzgę?
Pierzga powinna być dawkowana w mniejszych ilościach niż pyłek – 1/3 dawki przyniesie podobne efekty. Dorośli mogą przyjmować ok. 1 łyżeczkę dziennie, a dzieci mniejszą dawkę. Można ją mieszać z jogurtem, sokiem, miodem i innymi produktami żywnościowymi.
Propolis
Propolis czyli kit pszczeli jest wykorzystywany przez pszczoły do zamykania otworów w plastrach oraz pokrywania wewnętrznych ścian uli.
Propolis w lecznictwie
Według badań (oczymlekarze.pl) propolis wykazuje aż 76% skuteczności podczas leczenia ropnych chorób skóry, zapalenia mieszków włosowych o charakterze przewlekłym, gruczołów potowych oraz zakażenia paciorkowcowego. Ma on również drogocenny wpływ na zapalenie gardła, krtani, a także pomaga wyleczyć stan zapalny szyjki macicy. Obok jadu pszczelego jest jedynym produktem o silnym działaniu bakteriostatycznym. Pomaga również leczyć opryszczkę, paradontozę czy rany układu pokarmowego. Można go stosować profilaktycznie w zapobieganiu infekcji dróg oddechowych. Stymuluje on także układ immunologiczny, zabezpiecza organizm przed zatruciem arsenem i ołowiem.
Propolis w kosmetologii
Propolis jest chętnie stosowany w kosmetykach pomagających wyleczyć egzemę czy trądzik. Dzięki temu, że pobudza metabolizm komórek, wykorzystuje się go jako składnik w maściach, kremach czy balsamach, gdyż działa odmładzająco na skórę. Można go znaleźć jako składnik płynów do pielęgnacji włosów tłustych. Działa także przeciwzapalnie, odżywczo i wzmacnia cebulki włosowe. Zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów i łupieżowi.
Jak stosować propolis
Propolis można stosować pod wieloma postaciami. W przypadku ekstraktu, dawkujemy 15-20 kropli na łyżkę cukru bądź 50 kropli na szklankę wody do płukania gardła. W przypadku profilaktyki należy spożywać tradycyjną formę propolisu w ilości 20-60 k. na łyżkę miodu rozpuszczonego w letniej wodzie.
Jad pszczeli
Jad pszczeli jest nazywany również apitoksyną. Substancja ta jest wytwarzana przez pszczoły robotnice i matki, wywołuje bolesność po użądleniu. Biorąc pod uwagę skład chemiczny, jad jest kompleksem toksycznych peptydów i białek, stosowanych przez człowieka w lecznictwie oraz w kosmetologii.
Jad pszczeli w lecznictwie
Ten produkt można znaleźć w składzie niektórych maści dedykowanych na problemy z układem ruchowym i kostnym. Pomaga przy zapaleniach stawów, reumatyzmie i artretyzmie. Można go stosować w razie rwy kulszowej. Pomaga w leczeniu łuszczycy, egzemy i pozytywnie wpływa na osoby cierpiące na nadciśnienie czy astmę oskrzelową.
Jad pszczeli w kosmetologii
Jad pszczeli pomaga poprawić wygląd cery po bliznach, przebarwieniach czy uporczywych trądzikowych zmianach. Jest nazywany naturalnym botoksem, gdyż trwale i widocznie wygładza skórę, redukując zmarszczki i zmniejszając wielkość porów. Kosmetyki z jadem pszczelim poprawiają również jędrność skóry i regenerują uszkodzenia słoneczne po promieniowaniu UV.
Jak przyjmować jad pszczeli
Jad występuje albo pod postacią maści, kremów itd. bądź jest podawany bezpośrednio poprzez użądlenia przez pszczoły. Nie ma tutaj konkretnych wartości określających zalecenia w jego dawkowaniu.
Od pszczoły dla zdrowia i wyglądu
Produkty pszczele warto włączyć do codziennej diety, szczególnie jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie i piękny wygląd, bądź wspomóc organizm w leczeniu chorób różnorodnego pochodzenia. Pierzga, pyłek, mleczko, propolis i jad pszczeli wykazują silne działania antybakteryjne i wzmacniające, dlatego sięgnij po nie szczególnie w okresie obniżonej odporności, dobierając produkt do własnych upodobań.
Polecamy również książkę o pozyskiwaniu pyłku i pierzgi.