- Oferta dotacyjna
Ul warszawski poszerzany z dennicą wysoką higieniczną, malowany
Ul warszawski poszerzany z dennicą higieniczną - malowany
Jeżeli ubiegasz się o dotację/refundację, pamiętaj, że wszelkie płatności za zakupy (koszty podstawowe) oraz wydatki stanowiące koszty dodatkowe, wynikające z realizacji umowy o przyznaniu pomocy, dokonywane muszą być w formie bezgotówkowej (przelew bankowy, przekaz pocztowy, płatność kartą płatniczą, itp.). W ramach interwencji I.6.1-I.6.7, o których mowa w przedmiotowym Regulaminie.
Masz dodatkowe pytania w sprawie dotacji, zadzwoń na infolinię nr tel 33 875 99 40.
Ul warszawski poszerzany z dennicą higieniczną - malowany
Wymiary ramki warszawskiej poszerzanej:
- gniazdowa: 300×435 mm
- nadstawkowa (½): 360×130 mm
Zalety ula styropianowego:
-
znakomite właściwości izolacyjne
-
odporność na wilgoć
-
lekkość elementów, która ułatwia podkarmianie, miodobranie oraz prowadzenie pasiek wędrownych
-
długa żywotność, związana z odpornością na czynniki atmosferyczne
-
mocna i trwała konstrukcja
-
ekologiczność (brak ryzyka dla środowiska przy produkcji, wtórne wykorzystanie odpadów)
- kompatybilność wszystkich elementów
Skład ula Warszawskiego Poszerzanego W1534
Najważniejsze Cechy
- najważniejszą cechą konstrukcji ula warszawskiego zwykłego, która odróżnia go od poszerzonego, jest jego mniejsza szerokość wewnętrzna - szerokość wewnętrzna 31,5cm
- kompatybilność wszystkich elementów - do uli Warszawskich pasują wszystkie elementy składowe uli Dadant i Wielkopolskich 12-ramkowych,co daje nam możliwość dowolnej konfiguracji takiego ula
- gospodarka w ulach styropianowych nie różni się od tej w ulach wykonanych z innych materiałów
- ule warszawskie są charakterystyczne dla chowu pszczół w ulach o ramce wysokiej
- bardzo dobre właściwości izolacyjne - odporność na wilgoć, najważniejszą sprawą, na którą pszczelarz musi zwrócić szczególną uwagę może być zawilgocenie gniazda spowodowane nieprzepuszczalnością styropianu, rozwiązuje się go odpowiednio ustawiając wentylację w korpusach, dennicy i daszku
- duża termoizolacyjność styropianu zapewnia doskonałe warunki cieplne
- długa żywotność, związana z odpornością na czynniki atmosferyczne
- ule warszawskie znajdują zastosowanie w okolicach o uboższych użytkach
- mocna i trwała konstrukcja
- duża estetyka wykonania
- łatwość odkażania
- ule malowane są farbą odporną na niesprzyjające warunki atmosferyczne
- ule warszawskie dobrze sprawują się w małych pasiekach przydomowych i dla pszczelarzy początkujących
Do ula warszawskiego polecamy podkurzacze pomagające przy podbieraniu miodu podkarmiaczki które będą sycić pszczoły niezależnie od warunków, oferujemy również wszelakie akcesoria do uli przydatna okazać może się również węza
Charakterystyka uli styropianowych
Dużą popularnością cieszą się ule styropianowe. Niewielka masa i małe, w porównaniu z ulami drewnianymi, gabaryty czynią je szczególnie przydatnymi w pasiekach wędrownych, ale są użytkowane także w pasiekach stacjonarnych, również amatorskich. Decyduje o tym łatwość ich odkażania, trwałość i duża estetyka wykonania. Gospodarka w ulach styropianowych nie różni się od tej w ulach wykonanych z innych materiałów. Istotnym elementem podczas użytkowania uli styropianowych jest wentylacja. Wysoka termoizolacyjność styropianu zapewnia doskonałe warunki cieplne, co korzystnie wpływa na szybki rozwój wiosenny rodziny pszczelej utrzymywanej w takim ulu. Korpusy, dennice oraz pierścienie posiadają dodatkowe wzmocnienia co wydłuża okres ich użytkowania jak równie wzmacnia konstrukcję.
Typy uli styropianowych
Oferujemy Państwu ule styropianowe w następujących typach: wielkopolski, Ostrowskiej, Dadanta, Apipol, Langstroth, warszawski poszerzony, Warszawski Zwykły a także kilka rodzajów uli używanych w innych krajach: Langstroth amerykański, Dadant europejski, ul czeski na ramkę 39 × 24 cm, ul szwedzki, norweski, węgierski oraz niemieckie: znormalizowany, Zandera, Dadanta. Wszystkie ule są zbudowane z podobnych elementów, które różnią się jedynie wielkością, zależnie od rozmiarów ramek wymienionych typów.
Zobacz także