Refraktometr z podświetlaniem
Przyrząd służy do mierzenia stężenia wody w miodzie.
Jeżeli ubiegasz się o dotację/refundację, pamiętaj, że wszelkie płatności za zakupy (koszty podstawowe) oraz wydatki stanowiące koszty dodatkowe, wynikające z realizacji umowy o przyznaniu pomocy, dokonywane muszą być w formie bezgotówkowej (przelew bankowy, przekaz pocztowy, płatność kartą płatniczą, itp.). W ramach interwencji I.6.1-I.6.7, o których mowa w przedmiotowym Regulaminie.
Masz dodatkowe pytania w sprawie dotacji, zadzwoń na infolinię nr tel 33 875 99 40.
Miód jest higroskopijny, oznacza to że pochłania wodę. Odpowiednia wilgotność miodu przekłada się na jakość i trwałość miodu. Refraktometr służy do mierzenia stężenia wody w miodzie. Dzięki temu pszczelarz dostaje informację w jaki sposób dalej postępować z badanym miodem. Oferowany refraktometr ma wbudowane podświetlenie dzięki, któremu pszczelarz ma ułatwiony odczyt wyników badania w miejscach zacienionych oraz w pracowniach gdzie dostęp światła jest utrudniony.
Instrukcja obsługi:
Zarówno refraktometr, jak i miód, który ma zostać zbadany, muszą mięć temperaturę ok. 20°C. Instrument w trakcie użytkowania należy trzymać w pozycji poziomej. W celu dokonania odczytu należy podnieść przezroczystą klapkę i umieścić próbkę miodu na szklanym pryzmacie w taki sposób, aby w całości został on pokryty miodem.
Przed pobraniem próbki należy koniecznie wymieszać pojemnik z miodem, w przeciwnym razie odczyt może być błędny, ponieważ próbka będzie pobierana z górnej warstwy naczynia. W celu nałożenia miodu na pryzmat nie wolno posługiwać się żadnymi ostrymi przedmiotami, ponieważ pryzmat może zostać w ten sposób (tekst nieczytelny - przyp. red.) lub uszkodzony.
Następnie należy natychmiast opuścić klapkę pryzmatu i odczytać wartość. Na refraktometrze – model (156 C) na wierzchu umieszczone jest pokrętło pozwalające na dokonanie kompensacji odchyłek temperaturowych. Odczyt wartości: Instrument należy skierować poziomo pod światło (lampy lub światło dzienne) i doregulowaćokular w taki sposób, aby zogniskować światło na skali. Wartość na skali można odczytać w łatwy sposób w miejscu, gdzie w polu widzenia skalę pomiędzy częścią zaciemniona a jasną przecina linia.
Należy koniecznie pamiętać, aby po odczytaniu wartości starannie oczyścić pryzmat oraz klapkę pryzmatu przy pomocy ciepłej wody. Gdyby miód pozostał na instrumencie, mogłoby to doprowadzić do jego uszkodzenia. Kalibracja refraktometru 156G Jedną kroplę oleju do regulacji dioptryjnej (dołączonego do dostawy w małej brązowej buteleczce) należy umieścić na błyszczącej stronie małego pryzmatu (dołączonego do dostawy, jest zawinięty w papier).
Następnie należy podnieść klapkę refraktometru i ułożyć pryzmat na refraktometrze. W tym momencie zauważyć można będzie linię referencyjną (Brix 70,5%), w razie potrzeby można wykonać dodatkową regulację pokrętłem.
UWAGA!
Kalibracji zazwyczaj nie trzeba wykonywać
Należy też pamiętać o tym, że jest to instrument optyczny i należy go w taki sposób traktować, w związku z tym należy unikać:
- znacznych różnic temperatur
- upuszczenia lub wstrząsania instrumentu
- wilgoci w miejscu przechowywania instrumentu
- szkodliwego środowiska w miejscu przechowywania instrumentu
DYREKTYWA RADY 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnosząca się do miodu
Zawartość wilgoci:
- ogólnie nie więcej niż 20% - wrzos (Calluna) w miodzie piekarskim ogólnie nie więcej niż 23% - miód piekarski (przeznaczony do przemysłu spożywczego) z wrzosu (Calluna) nie więcej niż 25% Refraktometr posiada trzy skale: - `Be` - Brix% - Water % (woda %).
Zobacz także