Urządzenie do kremowania miodu 100 l / ~140 kg, 3x400V, sterownik C-01, płaszcz grzewczy - CLASSIC
Urządzenie do kremowania miodu 100 L (400V) z płaszczem grzewczym (na dekrystalizatorze), ze sterownikiem automatycznym
Jeżeli ubiegasz się o dotację/refundację, pamiętaj, że wszelkie płatności za zakupy (koszty podstawowe) oraz wydatki stanowiące koszty dodatkowe, wynikające z realizacji umowy o przyznaniu pomocy, dokonywane muszą być w formie bezgotówkowej (przelew bankowy, przekaz pocztowy, płatność kartą płatniczą, itp.). W ramach interwencji I.6.1-I.6.7, o których mowa w przedmiotowym Regulaminie.
Masz dodatkowe pytania w sprawie dotacji, zadzwoń na infolinię nr tel 33 875 99 40.
Urządzenie do kremowania miodu 100 L (400V) ze sterownikiem automatycznym
Urządzenia te przeznaczone są do przeprowadzenia procesu kremowania miodu.
Odpowiednia konstrukcja śmigła mieszającego wykonanego ze stali nierdzewnej kwasoodpornej pozwala na dokładne skremowanie miodu.
Proces kremowania powinien przebiegać w powtarzalnych cyklach
» praca mieszadła - 15 min
» postój mieszadła 1 h.
Prawidłowo skremowany miód posiada konsystencję zbliżoną do masła.
Istnieje możliwość wykonania urządzeń wg indywidualnych zamówień
Kremowanie miodu - jak to działa?
Świeży miód jest gęsty i przeźroczysty. Po pewnym czasie ulega naturalnej krystalizacji. Właściwa temperatura krystalizacji to 16-18oC. W wyższych temperaturach proces krystalizacji zachodzi wolniej a kryształki osiągają większe rozmiary.
Podgrzanie miodu do temperatury 40oC, i utrzymywanie jej przez kilka dób, powoduje przejście miodu ze stanu skrystalizowanego (krupiec) do płynnego (patoka).
Urządzenie do kremowania posiada specjalne mechaniczne mieszadło, które pozwala na przeprowadzenie procesu rekrystalizacji, po którym miód uzyska konsystencję idealną "do smarowania", podobną do kremów czekoladowych dla dzieci. Proces ten polega na cyklicznym napowietrzaniu i intensywnym mieszaniu miodu przez kilka dób, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Napowietrzanie następuje podczas mieszania.
Mieszanie przeprowadza się kilkukrotnie w ciągu doby przez okres około 10-15 minut.
Można na przykład na początku dodawać miód skrystalizowany do patoki. "Kremowanie" ma na celu wytworzenie wielu drobnych zarodków krystalizacji i niedopuszczenie do rozrostu już istniejących kryształków miodu. Jest to mechaniczne "ucieranie kryształków" miodu. Miód ten przechowywany w stałej temperaturze zachowuje tą konsystencję przez wiele miesięcy.
Do urządzeń kremujących polecamy zbiorniki i beczki o dużej pojemności oraz najwyższej jakości materiałach, posiadamy również miodarki radialne, przydatne mogą okazać się także sita.
- Linia produktu
- CLASSIC LINE
- Średnica bębna
- Ø500 mm
- Napęd
- Elektryczny
- Zasilanie
- 400V
- Sterownik
- C-01
- Silnik
- 0,55kW 1400obr/min
- Grubość blachy bębna
- 0,6 mm
- Zawór
- 6/4
- Wysokość bębna
- 675 mm
- Pojemność
- 100 l
- Grubość pokrywy
- 4mm
- Zakres temperatur
- 30-55 °C
- Obroty
- 36 obr/min