Suszenie miodu wykonuje się w przypadku, gdy zawartość wody przekracza w nim 18-20%. Powodem nadmiaru wody może być zbyt wczesny zbiór lub po prostu słaba jakość miodu wynikła chociażby z dużej ilości opadów w sezonie. Wysoka zawartość wody w miodzie zmniejsza jego trwałość, przyczynia się do jego rozwarstwienia, rozwoju bakterii i fermentacji nawet w przypadku przechowywania miodu w niskiej temperaturze. Urządzenie przeznaczone jest do usuwania nadmiaru wody z miodu poprzez jej odparowanie.
Do wnętrza urządzenia doprowadzane jest ogrzane powietrze, które utrzymuje tam suchy mikroklimat, co ułatwia odparowywanie wody z miodu. Proces suszenia usprawniają zamontowane wewnątrz urządzenia obrotowe płyty. Obsługa sterownika jest łatwa i intuicyjna. Urządzenie zasilane jest prądem 230V. Miód płynny lub półpłynny należy wlewać do poziomu oznaczonego wewnątrz suszarki. Po zakończeniu procesu suszenia miód należy spuścić z urządzenia.
Dane techniczne:
• stal nierdzewna kwasoodporna
• zasilanie – 230V
• moc grzewcza: 1 200 W
• silnik – 750 W
• średnica talerzy – Ø 620 mm
• ilość talerzy – 31 sztuk
• obroty – do 7,2 obr/min
• wymiary : dł.1 800, szer. 1030, wys. 1270 mm
• wysokość po otwarciu klapy: 1750 mm
• zawór spustowy nierdzewny 6/4”
• pojemność – 220 l ( ̴ 300 kg )
• waga – 200 kg W naszej ofercie można zakupić także dodatkową opcję do dehydratora - agregat przyspieszający proces osuszania powietrza - W4022
Do urządzeń kremujących polecamy także bardzo pojemne zbiorniki i beczki z najwyższej jakości materiałów.
Posiadamy również miodarki radialne.