-
NOWOŚCI
-
PROMOCJE
-
Miodarki
-
-
- Zestawy startowe
- Dla najmłodszych
- Dłuta pszczelarskie
-
- Etykiety ozdobne 185x55mm
- Etykiety okrągłe 125x86mm
- Etykiety owalne 92x60mm
- Etykiety proste 76x100mm
- Etykiety z komórką pszczelą 130x64mm
- Etykiety z kontretykietą 200x55mm
- Etykiety na małe słoiki 155x28mm
- Etykiety mini, cenówki 45x25mm
- Etykiety okrągłe mini Ø37mm
- Etykiety z plastrem
- Etykiety 100x50mm
- Przywieszki
- Izolatory matki pszczelej
- Ochrona zdrowia
- Kraty odgrodowe, płytki i siatki
- Nasiona roślin miododajnych
- Odsklepiacze, rozluźniacze, noże
- Odżywki i środki naturalne dla pszczół
- Opakowania na słoiki
- Podkarmiaczki
- Podkurzacze
- Pozostałe drewniane
- Ramki do ula i akcesoria
- Farby do uli
- Sita do miodu
- Skrzynki transportowe i rojnice
- Sprzęt do walki z chorobami
- Węza i akcesoria do obróbki węzy
- Zmiotki i szczotki do ula
-
- Formy silikonowe
Urządzenie do kremowania miodu 600 l / ~840 kg, 3x400V, sterownik C-01, płaszcz grzewczy - CLASSIC
Urząd
Indeks: W200890
Urządzenia te przeznaczone są do rozpuszczenia skrystalizowanego miodu. Zastosowanie elektrycznych przewodów grzejnych, odpowiednio do tego celu dobranych i rozmieszczonych pozwala na podgrzanie zbiornika na maksymalnej jego powierzchni. Urządzenia te wyposażone są w regulator temperatury, zapobiegający przegrzaniu miodu. Zastosowanie przekładni ślimakowej w tych urządzeniach pozwala również przeprowadzać proces kremowania miodu. Odpowiednia konstrukcja śmigła mieszającego wykonanego ze stali nierdzewnej.
Kremowanie miodu
Świeży miód jest gęsty i przeźroczysty. Po pewnym czasie ulega naturalnej krystalizacji. Właściwa temperatura krystalizacji to 16-18oC. W wyższych temperaturach proces krystalizacji zachodzi wolniej a kryształki osiągają większe rozmiary.
Podgrzanie miodu do temperatury 40oC, i utrzymywanie jej przez kilka dób, powoduje przejście miodu ze stanu skrystalizowanego (krupiec) do płynnego (patoka).
Urządzenie do kremowania posiada specjalne mechaniczne mieszadło, które pozwala na przeprowadzenie procesu rekrystalizacji, po którym miód uzyska konsystencję idealną "do smarowania", podobną do kremów czekoladowych dla dzieci. Proces ten polega na cyklicznym napowietrzaniu i intensywnym mieszaniu miodu przez kilka dób, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Napowietrzanie następuje podczas mieszania.
Mieszanie przeprowadza się kilkukrotnie w ciągu doby przez okres około 10-15 minut. Można na przykład na początku dodawać miód skrystalizowany do patoki. "Kremowanie" ma na celu wytworzenie wielu drobnych zarodków krystalizacji i niedopuszczenie do rozrostu już istniejących kryształków miodu. Jest to mechaniczne "ucieranie kryształków" miodu. Miód ten przechowywany w stałej temperaturze zachowuje tą konsystencję przez wiele miesięcy.
Do urządzeń kremujących polecamy zbiorniki i beczki o dużej pojemności oraz najwyższej jakości materiałach, posiadamy również miodarki radialne, przydatne mogą okazać się także sita.
Opis
- Linia produktu
- CLASSIC LINE
- Średnica bębna
- Ø800 mm
- Napęd
- Elektryczny
- Zasilanie
- 400V
- Sterownik
- C-01
- Silnik
- 4kW
- Grubość blachy bębna
- 1mm
- Zawór
- Kulowy 2
- Wysokość bębna
- 1510 mm
- Pojemność
- 600 l
- Grubość pokrywy
- 8mm
- Zakres temperatur
- 30-55 °C
- Obroty
- 36 obr/min
- Pakowanie
- Paleta