• Oferta dotacyjna
Urządzenie do kremowania miodu 600 L (400V) z płaszczem grzewczym (na dekrystalizatorze) ze sterownikiem automatycznym

Urządzenie do kremowania miodu 600 L (400V) z płaszczem grzewczym (na dekrystalizatorze) ze sterownikiem automatycznym

Urządzenie przeznaczone jest do rozpuszczania i kremowania miodu.

>>Sprawdź terminy realizacji<<

W200890
28 500,00 zł
Brutto

Produkty Dotacyjne

W celu złożenia zamówienia dotacyjnego prosimy o kontakt telefoniczny. Prosimy nie składać takich zamówień przez e-sklep.

 

Urządzenia te przeznaczone są do rozpuszczenia skrystalizowanego miodu. Zastosowanie elektrycznych przewodów grzejnych, odpowiednio do tego celu dobranych i rozmieszczonych pozwala na podgrzanie zbiornika na maksymalnej jego powierzchni. Urządzenia te wyposażone są w regulator temperatury, zapobiegający przegrzaniu miodu. Zastosowanie przekładni ślimakowej w tych urządzeniach pozwala również przeprowadzać proces kremowania miodu. Odpowiednia konstrukcja śmigła mieszającego wykonanego ze stali nierdzewnej.

Kremowanie miodu
Świeży miód jest gęsty i przeźroczysty. Po pewnym czasie ulega naturalnej krystalizacji. Właściwa temperatura krystalizacji to 16-18oC. W wyższych temperaturach proces krystalizacji zachodzi wolniej a kryształki osiągają większe rozmiary.
Podgrzanie miodu do temperatury 40oC, i utrzymywanie jej przez kilka dób, powoduje przejście miodu ze stanu skrystalizowanego (krupiec) do płynnego (patoka).
Urządzenie do kremowania posiada specjalne mechaniczne mieszadło, które pozwala na przeprowadzenie procesu rekrystalizacji, po którym miód uzyska konsystencję idealną "do smarowania", podobną do kremów czekoladowych dla dzieci. Proces ten polega na cyklicznym napowietrzaniu i intensywnym mieszaniu miodu przez kilka dób, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Napowietrzanie następuje podczas mieszania.
Mieszanie przeprowadza się kilkukrotnie w ciągu doby przez okres około 10-15 minut. Można na przykład na początku dodawać miód skrystalizowany do patoki. "Kremowanie" ma na celu wytworzenie wielu drobnych zarodków krystalizacji i niedopuszczenie do rozrostu już istniejących kryształków miodu. Jest to mechaniczne "ucieranie kryształków" miodu. Miód ten przechowywany w stałej temperaturze zachowuje tą konsystencję przez wiele miesięcy.

Do urządzeń kremujących polecamy zbiorniki i beczki o dużej pojemności oraz najwyższej jakości materiałach, posiadamy również miodarki radialne, przydatne mogą okazać się także sita.

Zasilanie
400V
Sterownik
Automatyczny
Materiał
Stal nierdzewna kwasoodporna
Pojemność
600 L
Prędkość obrotowa mieszadła
36 obr/min
Regulacja Temperatury
30-55 °C
Pozostałe
z płaszczem grzewczym (na dekrystalizatorze)
Gwarancja
2 lata
Brak opini

- Zdjęcia produktów to ilustracje poglądowe i mogą czasami różnić się od rzeczywistego wyglądu przedmiotu. Nie zmienia to jednak ich podstawowych właściwości.

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE:

Produkt dodany do twojej listy produktów
Produkt dodany do porównania.

Używamy ciasteczek, dzięki którym strona działa poprawnie.