Wybierając sprzęt pszczelarski, należy pamiętać nie tylko o jego funkcjonalności i możliwościach technicznych, ale przede wszystkim o jakości materiałów wykorzystywanych przy jego produkcji. Nawet najwyższej jakości produkt pszczeli, podczas styczności z tworzywami niedostosowanymi do składu chemicznego danego surowca, może znacząco wpłynąć na wartość końcowego produktu. Dlatego decydując się na zakup konkretnego urządzenia, należy koniecznie zapoznać się z charakterystyką materiałów wykorzystywanych do produkcji danego sprzętu pod kątem oddziaływania na strukturę chemiczną przetwarzanego surowca. Mając na uwadze zadowolenie klienta o zasięgu globalnym, firma LYSON zwraca szczególną uwagę na wykorzystywanie wysokiej jakości materiałów podczas produkcji każdego z oferowanych sprzętów. Wieloletnie doświadczenie firmy dowodzi, iż produkty pszczele należą do kategorii surowców szczególnie wrażliwych pod względem prawidłowej obróbki. Nieprawidłowe dopasowanie materiału konstrukcyjnego do przetwarzanego surowca, może skutkować nie tylko obniżeniem jakości końcowego produktu, ale także nadmierną eksploatacją sprzętu, co w efekcie prowadzi do skrócenia żywotności danego urządzenia. Dlatego też ważne jest, aby decydując się na zakup sprzętu pszczelarskiego, wziąć pod uwagę wszystkie możliwe parametry uwzględnione w opisie produktu, w tym szczególnie rodzaj tworzywa, z którego wykonany jest dane urządzenie.
Jak miód wpływa na blachę?
Miód pszczeli posiada odczyn kwaśny w granicach pH 3,7÷4,8 (głównie kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy). Powyższy odczyn może wpływać destrukcyjnie na powierzchnię blachy wywołując zmiany w strukturze stali, co może powodować jej korodowanie. Dlatego tak ważne jest aby materiał, z którego produkowany jest sprzęt pszczelarski był w zupełności odporny na interakcje chemiczne zachodzące pod wpływem kontaktu z produktami pszczelimi. Ma to szczególne znaczenie w odniesieniu to eksploatacji używanego sprzętu oraz jakości wytwarzanych produktów.
Czy wszystkie miodarki są wykonane z tej samej blachy?
Wszystkie urządzenia (ich części składowe: bębny, zbiorniki, armatura) mające bezpośredni kontakt z miodem, pyłkiem kwiatowym, pierzgą, propolisem, woskiem muszą być wykonane ze stali nierdzewnej kwasoodpornej AISI304, według norm NIZP-PZH w dziedzinie bezpieczeństwa konsumenta. Różnice jakie mogą występować pomiędzy np. miodarkami, wynikają z konstrukcji, wielkości urządzeń. Najczęściej jest to tylko grubość blachy z jakiej zostały wykonane i rodzaj (surowa- mleczna, szlifowana, polerowana).
Jaki wpływ na użytkowanie ma rodzaj blachy, z której wykonana jest miodarka?
Głównym czynnikiem wpływającym na konieczność stosowania stali nierdzewnej kwasoodpornej AISI304 są wymogi sanitarno-epidemiologiczne. Stosowanie tego typu stali daje użytkownikowi gwarancję produkowania wyrobów spełniających te normy. Zatem mając pewność, iż odpowiedni rodzaj blachy jest został użyty podczas produkcji naszej miodarki, nie musimy się obawiać, że przetworzony przez nią surowiec utraci na swojej wartości. Atutem jest również wysoka wytrzymałość na czynniki zewnętrzne, oddziaływujące na strukturę blachy (bardzo niska korozyjność). Efektem jest dłuższa żywotność sprzętu.
Co oznacza, że urządzenia posiadają atest PZH?
Atest PZH, czyli inaczej Atest Higieniczny PZH jest najbardziej rozpoznawalnym i popularnym świadectwem certyfikującym produkt na rynku, dając mu możliwość obronić się przed konkurencją. Potwierdza on, że dany wyrób jest zgodny z obecnymi normami w dziedzinie bezpieczeństwa. Krótko mówiąc – produkt posiadający Atest PZH w żaden sposób nie wpłynie negatywnie na zdrowie ludzi i środowisko naturalne.
Atesty Higieniczne PZH wystawia się na życzenie odbiorcy lub producenta przez instytucję upoważnioną do oceny jakości produktu, którą jest Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego
Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH). Twórca dokumentu zobowiązany jest do przebadania danego produktu pod względem jakości, składu chemicznego, właściwości mechanicznych itp. Dopiero po pozytywnym przejściu wielu testów i badań, wystawiany jest końcowy Atest PZH.
Jak sprawdzić czy moja miodarka jest z odpowiedniej blachy?
W celu odróżnienia od siebie różnych gatunków stali nierdzewnych można zastosować różne metody. Jedną z najbardziej popularnych jest pomiar magnetyczności – przyciąganie przez magnes powierzchni, gdzie stal ferrytyczna H17 (nierdzewna, zawierająca węgiel w niewielkiej ilości) będzie przyciągana, ponieważ jest magnetyczna. Natomiast stal austenityczna AISI304 (kwasoodporna) jest niemagnetyczna, ale może wykazywać niewielkie zjawisko magnetyczności głównie w miejscach obróbki plastycznej (przetłaczania, wyginania) oraz miejscach obróbki cieplnej (spawanie).
Inna metoda to np. test molibdenowy(chemiczny) odróżniający stal H17 (ma dodatek molibdenu) od stali 0H18 za pomocą specjalnych środków chemicznych (np. past).
Czy blacha nierdzewna kwasoodporna rdzewieje?
Stal nierdzewna kwasoodporna pomimo swojej wysokiej odporności na korozję jak każdy inny materiał konstrukcyjny wymaga pielęgnacji i czyszczenia, aby zachować na dłużej połysk, estetyczny wygląd i właściwości. W zależności od warunków w jakich jest eksploatowana konieczna jest odpowiednia konserwacja i czyszczenie raz, dwa razy do roku. Pamiętajmy bowiem, że stan używanej miodarki w dużej mierze zależy od sposobu jej eksploatowania. Bez odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji nawet najlepszy jakościowo materiał może stracić swoje właściwości.
- przebarwienia i pyły pojawiające się podczas eksploatacji materiału można spokojnie usuwać zwykłą szmatką,
- nie wolno używać stalowych gąbek do szorowania, czy też szczotek drucianych – mogą pozostawiać z nich na powierzchni osady ze stali węglowej co w konsekwencji doprowadzi do rdzewienia materiału,
- przebarwienia, odciski smarów – jeżeli są małe to do ich usunięcia wystarczy zwykła woda z mydłem,
- do czyszczenia można używać preparatów opartych na alkoholu – nie stanowią one zagrożenia dla właściwości antykorozyjnych stali,
- po czyszczeniu zawsze wskazany jest zabieg polerowania suchą tkaniną,
- do czyszczenia nie należy używać: środków zawierających chlorki oraz w żadnym wypadku środków do czyszczenia srebra, rozcieńczonego kwasu solnego,
Jaka jest różnica między blachą nierdzewną i kwasoodporną?
Główną różnicą pomiędzy blachą nierdzewną H17 (gatunek-1.4016, AISI-430, EN-X6Cr17), a kwasoodporną 0H18N9 (gatunek-1.4301, AISI-304, EN-X5CrNi18-10) jest ich skład chemiczny. Blacha H17- chromowa, ferrytyczna o zawartości Chromu=17%, Niklu=0% wykazuje właściwości magnetyczne. Jest odporna jedynie na podstawowe środowisko korozyjne (woda, para wodna, alkohole) i niektóre substancje chemiczne wyłącznie o niskim stężeniu (kwas azotowy, tłuszcze, kwasy obecne w produktach spożywczych). Dlatego w przeciwieństwie do blachy o właściwościach niemagnetycznych, blacha nierdzewna po naruszeniu zewnętrznej warstwy antykorozyjnej, wykazuje większe prawdopodobieństwo pojawienia się ogniska rdzy. Ma to decydujący wpływ na żywotność sprzętu oraz jakość przetwarzanych produktów.
Blacha H18 – chromowo-niklowa, austenityczna o zawartości Chromu-18%, Niklu-9%, niemagnetyczna, przy zachowaniu odpowiednich warunków, w znacznie wyższym stopniu niż blacha nierdzewna, kwasoodporna wykazuje większe właściwości odporności na rdzę. Ma to szczególne znaczenie podczas konstrukcji sprzętu przeznaczonego do kontaktu z materiałami, które poprzez swoją chemiczną strukturę, mogą wpływać na powstawanie korozji. Jednak w przeciwieństwie do stali magnetycznej, blacha chromowo-niklowa nawet przy naruszeniu zewnętrznej warstwy antykorozyjnej, nie wykazuje aż tak dużego prawdopodobieństwa pojawienia się ogniska rdzy, jak w przypadku blachy typu H17. Dlatego też stal typu H18 idealnie sprawdza się w warunkach podwyższonej agresywności chemicznej. Stal przy niższej zawartości węgla jest dobrze spawalna oraz znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, chemicznym, a nawet w produkcji przyborów i urządzeń domowych. Wśród dostępnych na rynku materiałów będącymi komponentami sprzętu produkcyjnego, stal kwasoodporna cieszy się wyjątkowo dużym zainteresowaniem, ze względu na swoje właściwości przedłużające odporność urządzenia, a co za tym idzie jego żywotność.
Jaki typ stali wykorzystuje firma Łysoń podczas produkcji sprzętu pszczelarskiego?
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń od wielu lat jest światowym liderem w produkcji sprzętu pszczelarskiego. Wpływ na to ma jakość produkowanych urządzeń. Wieloletnie doświadczenie firmy Łysoń dowodzi, że to właśnie najwyższej jakości materiały wykorzystywane podczas produkcji sprzętu, są gwarancją długiej żywotności urządzeń, nawet przy najbardziej intensywnej eksploatacji. Dlatego też, Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń stosuje stal nierdzewną kwasoodporną 0H18N9, zgodną z atestem NIZP-PZH, a zatem spełniającą wszystkie wymogi dotyczące produkcji urządzeń mających kontakt z żywnością. Jest to najwyższa jakość dostępnej na rynku blachy, będącej jednocześnie materiałem nierdzewnym i kwasoodpornym, co stanowi ważne wytyczne przy tworzeniu tego typu sprzętu. Dobór materiałów wykorzystywanych podczas produkcji sprzętu pszczelarskiego jest bardzo istotny, biorąc pod uwagę specyfikę właściwości chemicznych produktów pszczelich takich jak np. miód. Dzięki wykorzystaniu stali typu 0H18N9, miodarki firmy Łysoń, nie tylko wyróżniają się jakością oraz wytrzymałością podczas użytkowania, ale przede wszystkim odpowiadają wszystkim wymogom rozwijającego się międzynarodowego rynku pszczelarskiego.