Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)
Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg (ok 51l)

Urządzenie do osuszania miodu (talerzowe), 230V, 70 kg / ~50 l

Urządzenie w dużej mierze przyspiesza realnie prace pasieczne oraz wpływa niebezpośrednio na wydajność pszczelich rodzin w pozyskiwaniu nektaru. Zapewnij sobie najwyższą jakość urządzeń pasiecznych stosując sprawdzone i innowacyjne rozwiązania LYSON.

 

W4024
19 460,00 zł
Brutto
15 821,14 zł netto

 

Dehydrator talerzowy

Dehydrator talerzowy Firmy LYSON, to doskonałe rozwiązanie dla pszczelarzy chcących zapewnić swoim odbiorcom i konsumentom, najwyższą jakość produkowanego miodu. Urządzenie służy do zmniejszania zawartości wody w miodzie poprzez jej skuteczne odparowanie. Wedle fachowej i podstawowej wiedzy pszczelarskiej, optymalna procentowa zawartość wody w finalnym produkcie miodobrania zawiera się w przedziale od 18 do 19 %. Najbardziej optymalnym procentowym wynikiem jest 18% wilgoci. Taki miód możemy traktować jako miód dojrzały, zdatny do pobrania z ula oraz do spożycia. W rzeczywistości zdarza się jednak bardzo często, że warunki zewnętrzne nie pozwalają pszczołom na skuteczne odparowanie wody z pszczelich plastrów, jeszcze wewnątrz uli.

Taka sytuacja ma np. miejsce podczas zbioru rzepaku kiedy szybkie wybranie miodu z ramek może uchronić nas przed krystalizacją miodu w plastrach. Z podobną sytuacją mamy również do czynienia na końcówce sezonu w przypadku zbioru spadzi lub nawłoci. Pogoda zmienia się dość szybko z letniej na jesienną – obniża się wtedy temperatura powietrza i wzrasta jego wilgotność. Pszczoły nie mają wtedy możliwości faktycznego zagęszczenia miodu czyli odparowania wody do wymaganego poziomu. Musimy podkreślić, że zebranie miodu niedojrzałego i nie zastosowanie urządzenia usprawniającego odparowanie z niego wody, może spowodować niekorzystne konsekwencje dla jakości finalnego produktu. W takim miodzie rozwijają się mikroorganizmy zwane drożdżakami stymulującymi proces fermentacji – może doprowadzić to do sytuacji, w której miód nie będzie nadawał się do spożycia przez ludzi, jak również przez same pszczoły.

Dzięki rozwiązaniom technicznym Firmy LYSON możemy skutecznie uniknąć powyższej sytuacji używając opisywanego dehydratora. Urządzenie zbudowane jest z komory dehydracyjnej, zestawu obrotowych talerzy oraz z agregatu wdmuchującego ciepłe powietrze. Użycie dehydratora jest bardzo proste. W pierwszym kroku umieszczamy miód wewnątrz komory głównej, zamykamy i włączamy urządzenie. Zainstalowane wewnątrz talerze zaczynają obracać się miarowo, nabierając na swoją powierzchnię mieszany i osuszany miód. Temperaturę wewnątrz urządzenia kontroluje specjalny czujnik zapewniający pełne bezpieczeństwo osuszanego produktu. W dehydratorze zastosowano płynną regulację obrotów talerzy oraz zakresu temperatury. W przypadku zaworu zastosowaliśmy wysokiej klasy zawór nierdzewny klapkowy 6/4”. 

Wydajność urządzenia uzależniona jest od początkowej temperatury miodu i wilgotności powietrza w pomieszczeniu w którym pracuje dehydrator. Uzyskana wydajność potwierdzona testami to około 2 %/ na 12 godz.

Dzięki optymalnemu dostosowaniu mocy w urządzeniu temperatura miodu w dolnej części zbiornika (pod powierzchnią miodu) nie przekroczyła 32 stopni C. Zastosowano 50% pełnej szybkości obrotowej talerzy dehydratora. Funkcjonalna wydajność urządzenia powoduje, że może ono zostać skutecznie wykorzystane w każdym rodzaju pasieki. Sprzęt staje się również coraz bardziej popularny, zważywszy na coraz bardziej nieprzewidywalne warunki atmosferyczne i pogodowe podczas sezonu pszczelarskiego. Dzięki zastosowaniu dehydratora talerzowego Firmy LYSON możemy z powodzeniem czuć się niezależni od niesprzyjających warunków zewnętrznych, wpływających na zawyżoną wilgotność miodu. Sterowanie wyposażono w regulator temperatury MHC-01 oraz zespolony układ sterowania obrotami talerzy i przyciskami START / STOP.

 

Dane techniczne:

- materiał z którego wykonano urządzenie to stal nierdzewna kwasoodporna

- zasilanie – 230V

- moc – 1,65 kW:

- silnik 370 W

- nagrzewnica 1 200 W

- wentylator nagrzewnicy 55 W

- napęd: silnik 370 W, 900 obr. /min. , reduktor CHM50 i=100

- wymiary : dł.950, szer. 780, wys. 1220 mm

- zawór nierdzewny klapkowy 6/4”

- płynna regulacja obrotów potencjometrem

- regulacja zakresu temperatury

- waga netto – 84 kg

Zdjęcia produktów to ilustracje poglądowe i mogą czasami różnić się od rzeczywistego wyglądu przedmiotu. Istnieje możliwość różnic technicznych wynikających z modernizacji naszych produktów, które staramy się stale udoskonalać. Nie zmienia to jednak ich podstawowych właściwości i funkcjonalności.

Termin realizacji zamówień
  • Wysyłka zamówienia do 3 dni roboczych pozostałe produkty
  • Termin realizacji sprzętu zlecanego do produkcji np. miodarki, odstojniki, kremownice, stoły do odsklepiania itp.), w celu ustalenia terminu realizacji prosimy o kontakt z biurem obsługi klienta: 33 875-99-40
    *Wysyłka paletowa realizowana jest do 5 dni roboczych
  • *Opcja ekspresowa dostawa jest dodatkowo płatna, dostępna jest tylko do wybranych produktów. Szczegóły sprawdź w regulaminie
Produkt dodany do twojej listy produktów
Produkt dodany do porównania.