Pszczoły wymagają regularnej opieki ze strony pasiecznika. Pozostawione same sobie będą chorować lub wyroją się. Jest także duża szansa, że nie przygotują dostatecznie dużych zapasów, aby mogły bezpiecznie przetrwać zimę. Kwestie regulacji wielkości gniazda i miodni, wentylacji czy ochrona przed zewnętrznymi zagrożeniami także odgrywają tu pewne znaczenie. Pszczelarze dokonują więc cyklicznych wglądów do uli. Przegląd pszczół to czynność wkomponowana w obowiązki opiekuna pasieki od schyłku zimy aż do późnej jesieni.
Nastrój rojowy – sposoby zapobiegania i zwalczania
Rojenie się pszczół wpisane jest w ich naturę. To forma rozmnażania się, zajmowania nowych siedlisk. Jednak z punktu widzenia pszczelarza wyjście roju to niemal same straty. Powoduje ono potężne zaburzenie w funkcjonowaniu rodziny produkcyjne, częstokroć wykluczające pozyskanie z niej miodu nawet do końca sezonu. Czasem, o ile rójka spowodowana jest błędem pszczelarza, traci on także wartościową matkę.
Czytaj dalej Nastrój rojowy – sposoby zapobiegania i zwalczania
Pierwsze miodobranie krok po kroku
U każdego pszczelarza nadchodzi czas, gdy może w końcu zwieńczyć miesiące swojej ciężkiej pracy miodobraniem, które należy przeprowadzić w określonych miesiącach, z zachowaniem odpowiednim procedur. Czy wiesz jak zaplanować wszystkie czynności i jaki sprzęt będzie niezbędny? Dowiedz się, co zrobić, by wszystko przebiegło po twojej myśli, dając ci litry pięknego i pysznego miodu.
Wiosenne miodobranie
Trwa wiosna. Aura póki co jest umiarkowanie korzystna. Nie jest tak ciepło jak w zeszłym roku o tej samej porze, ale godzin w których pszczoły mogą odbywać loty po wziątek jest całkiem sporo. Co kilka dni pada deszcz, co sprzyja nektarowaniu większości roślin. Nadstawki napełniają się więc miodem, a pszczelarze szykują się do pierwszego w tym roku miodobrania.
Co wpływa na wielkość produkcji pasiecznej – jak pozyskać więcej miodu
W naszej pracy najwięcej uwagi zwracamy na czynniki związane z bezpośrednią obsługą rodzin pszczelich i pozyskiwaniem ich produktów, o czym w dużej mierze decyduje techniczne wyposażenie pasieki i pracowni. To ważne elementy, gdyż to one wpływają na wydajność naszej pracy i komfort życia pszczół, przez co pośrednio wpływają na wielkość produkcji pasiecznej. Jednak równie istotne, a często nawet ważniejsze są inne aspekty utrzymania pszczół, wprost przekładające się na efekt ekonomiczny prowadzenia pasieki.
Czytaj dalej Co wpływa na wielkość produkcji pasiecznej – jak pozyskać więcej miodu
Pyłek pszczeli w życiu pszczół i pszczelarza
Pyłek pszczeli to naturalny produkt, który powstaje po przyniesieniu przez pszczoły do ula pyłku kwiatowego i zmieszaniu go z innymi składnikami. Jakie jest jednak jego zastosowanie i czy ma lepsze właściwości zdrowotne niż miód? Na czym polega pozyskiwanie pyłku pszczelego i co powinien o nim wiedzieć każdy pszczelarz?
Jak i kiedy wymieniamy matki pszczele – podmiana matki pszczelej
Obserwowana w ostatnich latach poprawa jakości pogłowia w naszych pasiekach to zjawisko bardzo korzystne. Zarówno my jak i nasi sąsiedzi zapominamy, że pszczoły mogą być niebezpieczne. Standardem staje się nie tylko obsługa rodzin pszczelich w luźnym, przewiewnym ubraniu, ale też zapraszanie do pasiek dzieci i młodzieży w celach edukacyjnych.
Czytaj dalej Jak i kiedy wymieniamy matki pszczele – podmiana matki pszczelej
Metoda gospodarki oraz rasa i linia pszczół dla miejskiej pasieki
Pogłowie pszczół w pasiece powinno być przystosowane do warunków pożytkowych w jakich gospodarujemy, oraz do kierunku produkcji. Biorąc to pod uwagę łatwo ustalimy, jaka rasa i linia pszczół powinna być użytkowana w pasiece stacjonującej w środowisku miejskim. Cechy pszczół użytkowanych w takiej pasiece na pewno będą przydatne w każdej innej. Dość powiedzieć, że musi to być pogłowie posiadające cechy przydatne z gospodarczego punktu widzenia.
Czytaj dalej Metoda gospodarki oraz rasa i linia pszczół dla miejskiej pasieki
Pszczoła miejscowa
Najwięcej radości sprawiają nam nasze pszczółki wiosną i na początku lata. Każdą chwilę ładnej pogody wykorzystują na zbiór drogocennego nektaru i pyłku. Z lipowego i chabrowego wziątku zrobią te najlepsze i najbardziej polskie miody, lipowy i lipcowy. Rozkoszna muzyka pszczół grających na okwieconych drzewach i łąkach zachwyci każdego. Dla nas to poezja, ale dla naszych skrzydlatych przyjaciółek bardzo ciężka praca.
Ciasto dla pszczół – pokarm o wielu zastosowaniach
Istnieje kilka sposób na przeprowadzenie zakarmiania zimowego pszczół. To samo dotyczy ich wiosennej stymulacji. Można wykorzystywać do tego celu rozmaite produkty. Opcją pewną i bezpieczną jest zakarmianie pszczół ciastem. Pokarm ten ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że pod wieloma względami jest uniwersalny.
Czytaj dalej Ciasto dla pszczół – pokarm o wielu zastosowaniach